Amerikaanse stedenbouwkundige voorgesteld voor ontwerp Serpentine Pavilion 2022
Beeld Theaster Gates. Beeld Shutterstock

Amerikaanse stedenbouwkundige voorgesteld voor ontwerp Serpentine Pavilion 2022

De Amerikaanse stedenbouwkundige en kunstenaar Theaster Gates, bekend om het regenereren van gebouwen en buurten door middel van kunst, is voorgesteld om het 2022 Serpentine Pavilion te ontwerpen.

Volgens Architects Journal is het de eerste keer is dat de Serpentine zijn prestigieuze jaarlijkse opdracht aan iemand anders dan een gekwalificeerde architect heeft gegeven. Sinds de lancering van het tijdelijke paviljoenprogramma in 2000, heeft de galerie een reeks wereldwijd bekende en opkomende architecten de kans gegeven om hun Britse bouwdebuut te maken met het gewaardeerde project in de Kensington Gardens in Londen.

De 47-jarige, die is opgeleid in stedenbouw en momenteel professor is aan de afdeling Beeldende Kunst aan de Universiteit van Chicago, staat bekend om zijn burgeractivisme en als installatiekunstenaar in de sociale praktijk.

Zijn bekendste werken zijn onder meer de lopende Dorchester-projecten, die in 2006 begonnen toen Gates vervallen gebouwen aan de zuidkant van Chicago begon te kopen en ze, in samenwerking met architecten en ontwerpers, omvormde tot gemeenschapscentra en culturele instellingen. Deze omvatten het Archiefhuis, dat 14.000 architectuurboeken uit een gesloten boekwinkel bevat.

Bron: AJ

Lees ook:

Astrid de Wilde

Astrid de Wilde

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.