Amerikaanse stedenbouwkundige voorgesteld voor ontwerp Serpentine Pavilion 2022
Beeld Theaster Gates. Beeld Shutterstock

Amerikaanse stedenbouwkundige voorgesteld voor ontwerp Serpentine Pavilion 2022

De Amerikaanse stedenbouwkundige en kunstenaar Theaster Gates, bekend om het regenereren van gebouwen en buurten door middel van kunst, is voorgesteld om het 2022 Serpentine Pavilion te ontwerpen.

Volgens Architects Journal is het de eerste keer is dat de Serpentine zijn prestigieuze jaarlijkse opdracht aan iemand anders dan een gekwalificeerde architect heeft gegeven. Sinds de lancering van het tijdelijke paviljoenprogramma in 2000, heeft de galerie een reeks wereldwijd bekende en opkomende architecten de kans gegeven om hun Britse bouwdebuut te maken met het gewaardeerde project in de Kensington Gardens in Londen.

De 47-jarige, die is opgeleid in stedenbouw en momenteel professor is aan de afdeling Beeldende Kunst aan de Universiteit van Chicago, staat bekend om zijn burgeractivisme en als installatiekunstenaar in de sociale praktijk.

Zijn bekendste werken zijn onder meer de lopende Dorchester-projecten, die in 2006 begonnen toen Gates vervallen gebouwen aan de zuidkant van Chicago begon te kopen en ze, in samenwerking met architecten en ontwerpers, omvormde tot gemeenschapscentra en culturele instellingen. Deze omvatten het Archiefhuis, dat 14.000 architectuurboeken uit een gesloten boekwinkel bevat.

Bron: AJ

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.

Project One Baelskaai: gevelbekleding in een duinlandschap

Project One Baelskaai: gevelbekleding in een duinlandschap

In de haven van Oostende staat One Baelskaai, hét boegbeeld van Oosteroever. Een gebouw met golvende terrassen die passen bij het duinlandschap en de zee. Ook de gevelbekleding sluit hier goed bij aan

Merel Pit in gesprek met Jurriaan van Stigt (links) en Guus Degen. Beeld Raf van Oosterhout

de Architect in Pakhuis de Zwijger, 'Wat goed scoort binnen de MPG, kan voor BREEAM een minpunt zijn'

Op 19 juni stond de Architect weer in de grote zaal van Pakhuis de Zwijger. Samen met zeven sprekers bracht hoofdredacteur Merel Pit de meest recente printuitgave over 'Hybride duurzaamheid' tot leven. De avond stond in het teken van voorbeeldstellende projecten, klimaatrichtlijnen, zelfontwikkelde CO2-rekenmethodes en een reflectie daarop van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra.

Beeld Hanna Veltman

Josse Popma: 'Door je uit te spreken, komt het werk dat je wilt doen uiteindelijk naar je toe'

Al dertien jaar werkt Josse Popma, architect en medeoprichter van Popma ter Steege Architecten (PTSA), aan projecten waar hergebruik centraal staat. Als een curator gaat hij op zoek naar geschikte materialen, die met 'een kleine bewerking' een nieuw leven krijgen. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' vertelt hij hoe hij hergebruik hoogwaardig maakt, over Paris Proof en over Kantoor vol Afval.

vlnr. Do Janne Vermeulen, Cécilia Gross, Janneke van der Velden, Jurriaan van Stigt, Guus Degen, Laetitia Nossek, Francesco Veenstra en Merel Pit

Mis het niet! Woensdag 19 juni de Architect x Pakhuis de Zwijger over hybride duurzaamheid

Op woensdag 19 juni organiseert de Architect weer een nieuwe avond in Pakhuis de Zwijger waarin we de printeditie tot leven willen brengen. Dit keer staat hybride duurzaamheid centraal, en de vraag 'wat is een werkelijk duurzaam gebouw?' De experts die komen spreken zijn: Do Janne Vermeulen, Cécilia Gross, Janneke van der Velden, Jurriaan van Stigt, Guus Degen, Laetitia Nossek en Francesco Veenstra.