Dit zijn de nominaties van de prijsvraag Werkplek van de toekomst
Ontwerp de werkplek van de toekomst

Dit zijn de nominaties van de prijsvraag Werkplek van de toekomst

De nominaties van de prijsvraag Werkplek van de Toekomst zijn bekend. De jury onder leiding van Harm Tilman koos vijf kansrijke en innovatieve ideeën voor de werkplek van de toekomst. De winnaar wordt bekend gemaakt op vrijdag 25 september om 20 uur.

Ontwerp de Werkplek van de toekomst, dat was de centrale vraag in de door Lensvelt en de Architect uitgeschreven prijsvraag.

Samenwerking en uitwisseling

Door de corona-crisis staat het kantoor ter discussie. Het belang van samenwerking, uitwisseling en onderlinge contacten staat echter recht overeind. Tegelijkertijd wordt massaal vanuit huis en onderweg gewerkt.

Doel van de prijsvraag was om te komen tot gedurfde en praktische voorstellen voor de werkplek op kantoor, onderweg of thuis, op korte en lange termijn. Uiteindelijk heeft de jury de volgende vijf projecten genomineerd.

Duvel sociale ruimtes door AWAA

In de ontwerpstudie Duvel sociale ruimte onderzoekt AWAA de ruimtelijke mogelijkheden om binnen de nieuwe richtlijnen elkaar te ontmoeten en uit te wisselen. Centraal in het voorstel staat de manier waarop mensen circuleren via ruimtes die een sterke architectonische ervaring bieden.

Habitoor door Casper Schwarz Architects

In het Habitoor laat Casper Schwarz Architects habitat en kantoor versmelten tot het thuishonk van een organisatie. De Habitoor is een werk- en ontmoetingsplek waar mensen kunnen werken zoals zij dat willen en waar ze zowel dynamiek als rust vinden.

FL’EX Box door Ex Interiors

Met de FL’EX Box introduceert Ex Interiors een nieuw type werkplek, dat losstaat van hoe het werken tot nu toe is georganiseerd. Volgens Ex gaan we na corona niet terug naar onze kantoren maar zijn we op weg naar een andere leefstijl en werkindeling, veel meer in relatie met de natuur en de buitenwereld.

Shft door Hollandse Nieuwe Interieur en Architectuur

Kantoren zijn volgens Hollandse Nieuwe Interieur en Architectuur niet meer plekken om te produceren, maar om persoonlijke doelen te realiseren en ons voor korte of langere tijd te verbinden met gelijkgestemde mensen. Als antwoord hierop is SHFT ontwikkeld, een verzameling ruimte-verdelende elementen voor de werkomgeving .

Draagbare werkplek door JCAU

JCAU ontwierp een draagbare werkplek voor gebruik op kantoor, onderweg en op wat voor plek dan ook daarbuiten. Ze functioneert als privacy scherm. Doordat ze is gemaakt van akoestisch materiaal, wordt geluid van buiten gefilterd. Daarnaast leveren geïntegreerde zonnepanelen stroom voor de verlichting.

Prijsuitreiking

Op 25 september 2020 wordt de winnaar bekend gemaakt. De uitreiking zal te volgen zijn via een uitzending op deArchitect.nl die om 20 uur begint. De opnamen hiervoor vinden plaats op 24 september 2020.

Bekijk hier de vijf nominaties:

Harm Tilman (1954, Rotterdam) is auteur, docent, moderator en zelfstandig redacteur op het gebied van architectuur en stedenbouw. Tot 2021 was Harm hoofdredacteur van het de Architect. Daarvoor werkte hij o.a. als coördinator en docent stedenbouwkunde aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam.