Van architectonisch ontwerp naar online werkelijkheid

Van architectonisch ontwerp naar online werkelijkheid

Hoe groot is die kamer? Wat is het uitzicht vanuit de vergaderzaal? Kun je van buiten naar binnen kijken en wat zie je dan? Het zijn herkenbare voorbeelden van vragen die je als ontwerper krijgt. Wat is een beter antwoord dan het meteen te laten zien? Met XUVER deel je binnen een minuut je gerenderde visualisatie van je ontwerp. Gebruiksvriendelijk en zonder extra programma, maar via een link in de webbrowser. Bovendien kun je via de spraakmodule je ontwerp meteen bespreken.

Omdat architecten grotendeels vanuit huis werken, biedt XUVER - juist in deze tijd van Corona - een platform waar klant, ontwerper en ontwerp elkaar op een gemakkelijke manier persoonlijk treffen, zonder fysiek bij elkaar te hoeven zijn.

Online realtime rendering

“Alles wat je nodig hebt zijn de 3D-bestanden (SketchUp, Revit, ARCHICAD, FBX of IFC) die je al hebt”, legt CEO Patrick van Zwol uit. “Deze bestanden zetten we met een gratis plugin en realtime rendering om naar een interactieve 3D wereld.”

Dat dit in de browser kan, zonder installatie van extra software, was de ultieme uitdaging. In acht jaar tijd werd een eigen visualisatie-engine ontwikkeld die architecten en interieurontwerpers vanuit de bron met slechts een klik op een link in de browser in een virtuele 3D-wereld laat stappen.

“Je loopt door het 3D-schetsontwerp, samen met je klant, alsof het al af is”, vertelt Van Zwol. “Verhoudingen, zichtlijnen en de gedachte achter je ontwerp worden meteen duidelijk. Tijdens de virtuele wandeling kun je met je klant in gesprek gaan alsof je naast elkaar loopt.”

“Een voor een leek ingewikkelde tekening is opeens een opwindende en boeiende beleving, waarin de klant samen met jou een 3D-reis maakt door het ontwerp, maar zeker ook door het schetsproces. De opdrachtgever hoeft geen kennis te hebben van ontwerpsoftware, maar kan intuïtief door het ontwerp bewegen. Hier bewijst XUVER de gebruiksvriendelijkheid voor alle partijen.”

Alle professionals

Het platform biedt daarmee nieuwe mogelijkheden aan alle professionals die met 3D-visualisaties werken, zoals makelaars in onroerendgoed en projectontwikkelaars die een nieuw te bouwen project realiseren. Maar ook voor 3D-artists en designers opent het een nieuwe wereld.

Van abstract naar concreet

Elke architect herkent de aarzelingen bij ongeoefende opdrachtgevers als tekeningen en impressies op papier of scherm worden getoond. Hoe mooi de 2D of 3D visualisaties ook zijn, je ziet de vraagtekens soms haast letterlijk boven hun hoofd hangen. Hoe groot is die kamer? Wat is het uitzicht vanuit de vergaderzaal? Kun je van buiten naar binnen kijken en wat zie je dan?

Door met XUVER met je klant in je ontwerp te stappen, voorkom je veel onduidelijkheid. “Je biedt je opdrachtgever meer zekerheid en je voorkomt een lang traject van aanpassingen”, weet Van Zwol.

De visualisatie overbrugt daarmee de kenniskloof tussen ontwerpers en hun klanten. “Opdrachtgevers krijgen snel een duidelijk beeld van het project en kunnen er zelf een mening over vormen. Deze interactieve manier van een ontwerp doornemen bespaart veel tijd die anders besteed zou worden aan uitleg.”

Je loopt door het 3D-schetsontwerp, samen met je klant, alsof het al af is”

Of het nu een nieuw huis, kantoor, hotel, winkel of andersoortig complex is, of een verbouwing van een bestaande ruimte: het ontwerp en het proces is spannend én leuk voor de opdrachtgever. Het platform biedt een bijna game-achtige ervaring, waar ook interieur, inrichting, meubilair en zelfs de auto in de garage of op de oprit zichtbaar zijn. Als avatar op schaal ben je op een vertrouwde manier aanwezig met je opdrachtgever, waardoor gevoel van ruimte en dimensie sterk aanwezig zijn.

Binnen één minuut

En heel belangrijk: het werkt snel. “We hebben een eigen 3D-visualisatie-engine ontworpen die in minder dan een minuut de realtime bewerking van een ontwerp in de browser biedt. Aan deze unieke engine hebben we acht jaar gewerkt.”

Er is geen extra software-installatie vereist. Alles kan online in de webbrowser worden getoond. “Dat maakt het voor iedereen laagdrempelig”, benadrukt de CEO. Met andere woorden: XUVER is platform- en device-onafhankelijk. “Je ontwerp is zo overal op elk apparaat, computer, laptop, tablet of smartphone te beleven.”

Geen reistijd, wel waardevol contact

Wanneer je een stap terug gaat in het ontwerpproces, dan wordt duidelijk dat het plaform meer voordelen biedt. De ontmoetingen binnen het ontwerp en de gesprekken over het ontwerp en de fase waarin het zit, maken werken op afstand makkelijker. “Je ziet waar het over hebt, de opdrachtgever kan precies aanwijzen wat hij of zij bedoelt en andersom. Daarmee kunnen alle partijen reistijd besparen.”

“Het gebruik van de spraakmodule tijdens het online bekijken van het ontwerp zorgt voor een zeer persoonlijke sfeer, bijna zoals in het echt.” Alleen of samen, en altijd en overal. “Daarmee kan je opdrachtgever ook zijn team betrekken bij het ontwerp en de uitwerken. Doordat ook zij je ontwerp beleven alsof het al af is, krijg je betere feedback, wat het hele ontwerpproces ten goede komt. De laatste versie van het model blijft beschikbaar voor de klant, zodat die het ook aan vrienden en relaties kan laten zien.”

Je ontwerp is zo overal op elk apparaat, computer, laptop, tablet of smartphone te beleven.”

Wie XUVER gebruikt, speelt in op de online behoefte van de huidige consument en opdrachtgever: alles van alle kanten willen bekijken. “Uiteraard speelt dit ook in architectuur. De moderne opdrachtgever wil meer betrokken zijn bij het ontwerpproces. En dat is logisch: klanten willen precies weten waar ze hun geld aan uitgeven als ze met een architect of een ontwerper werken.”

In de acht jaar dat XUVER bestaat groeide het bedrijf tot 30 medewerkers. Inmiddels hebben 10.000 klanten uit 171 verschillende landen hun ontwerpen op deze manier met hun opdrachtgevers beleefd. Voor de CEO is het duidelijk: “XUVER verbetert communicatie, betrokkenheid en efficiëntie rond een project voor zowel klant als ontwerper.”

Dit artikel is gesponsord door XUVER.