Blog - Recht uit mijn hart
Beeld Shutterstock

Blog - Recht uit mijn hart

Door Astrid de Wilde - Bijna 43 jaar werk ik nu bij de uitgeverij, waarvan de laatste vijftien jaar als webredacteur bij de Architect. In die jaren heb ik veel meegemaakt, (persoonlijke) hoogtepunten en dieptepunten, maar een crisis zoals deze, nee, heb ik nog nooit eerder ondergaan. Dat geldt voor vrijwel iedereen van mijn generatie.

Ik maakte de oliecrisis, de val van de Muur, 9/11, de IJslandaffaire en de bankencrisis mee, evenals de financiële en economische crisissen die daarvan het gevolg waren. Daarnaast werd ik in die jaren moeder, verloor ik dierbaren en stuitte ik op andere persoonlijke uitdagingen en problemen. Maar altijd was daar die veerkracht, zowel bij mezelf als bij anderen. Tegenslag raakte na een tijdje weer op de achtergrond en maakte plaats voor positiviteit. Daarnaast krabbelde onze economie telkens weer op en konden we op een mooie toekomst rekenen. Totdat het coronavirus de kop opstak.

Oproep Zomerfoto's 2017 - Infrastructuur
Na 9/11 bouwde Calatrava in New York een nieuw station: de Oculus. Beeld Alwin de Wilde

Economische klappen

Een van de sectoren waarin per definitie economische klappen vallen is de bouw, zo ook bij deze coronacrisis. Leek het er op dat de bouw na de crisis van 2008 eindelijk weer van de grond was gekomen, toen was daar de stikstofcrisis, PFAS en dan nu de corona-crisis.

IC Units naar een ontwerp van Gortemaker Algra Feenstra

Ontwerpen van zorgomgevingen

Nederland is innovatief en ook hier zullen oplossingen voor worden bedacht en uitgewerkt, door zowel architecten als ontwerpers. Wellicht ligt er een toekomst in het ontwerpen van zorgomgevingen, efficiënte routing, volledige noodzorgcentra die snel kunnen worden opgestart. Maar ook bouwers zullen oplossingen bedenken. Alles om een crisis van deze omvang in het vervolg te voorkomen.

Kind van de rekening

Besparingen liggen op de loer. De noodfondsen die in het leven zijn geroepen, moeten eens worden aangevuld en daarbij is de publieke sector vaak het kind van de rekening. De broodnodige ZZP-ers in de bouw, ooit gedwongen in die rol, krijgen eveneens klappen van deze crisis te verwerken.

Samenwerking

Ook in de wereld van de uitgeverij is krimp eerder standaard dan uitzondering. Houd me ten goede, natuurlijk zijn ook andere sectoren getroffen, met name de sectoren waarin die momenteel hard druk bezig zijn iedereen te helpen. In deze tijd is het een streven om over (concurrentie)grenzen heen te kijken en zijn samenwerkingen niet alleen nobel maar ook noodzakelijk. Alle informatie die gedeeld kan worden is broodnodig. Alle middelen dienen te worden ingezet om deze crisis te boven te komen.

Recht uit mijn hart

Rest me om recht vanuit mijn hart iedereen in deze tijd veel sterkte toe te wensen. Daarnaast wil ik, en dit komt eveneens recht uit mijn hart, iedereen op het hart drukken: LEEF en kijk niet te ver vooruit. Voordat je het weet, loopt het helemaal anders.

Stay safe allemaal.

Lees ook

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.