Coronatip 2: Extra tijdelijke ondersteuning zzp'ers voor zelfstandige architecten
Zzp'er. Beeld Shutterstock

Coronatip 2: Extra tijdelijke ondersteuning zzp'ers voor zelfstandige architecten

Door Marieke Giele - De gevolgen van de verspreiding van het coronavirus zijn groot en hebben ook invloed op de situatie van architecten. de Architect start een serie tips die je helpen de coronawinter door te komen. Vandaag tip 2: als zelfstandige architect aanspraak maken op extra tijdelijke ondersteuning.

Dinsdag kwam het kabinet vanwege het coronavirus met een pakket aan economische maatregelen. Deze moeten de banen en inkomens beschermen en de gevolgen voor zzp’ers en bedrijven opvangen. Voor zelfstandige ondernemers valt de extra tijdelijke ondersteuning op waarmee ze een inkomensondersteuning kunnen aanvragen. Wat betekent dit voor zelfstandige architecten?

Zelfstandige architecten

In 2018 telde Nederland ruim 5.000 eenmanszaken. Voor al deze zelfstandige architecten is nu een spannende tijd aangebroken. Zij werken vaak aan kleinere projecten. Vaak hebben zij daarbij te maken met kleine bedrijven of particuliere opdrachtgevers.

Nu voor veel mensen in Nederland onzekere economische tijden zijn aangebroken, kunnen ook deze opdrachten stil komen te liggen. In deze gevallen komen ook zelfstandige architecten in aanmerking voor de extra tijdelijke ondersteuning van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de gemeenten.

Tijdelijke regeling

Normaal gesproken kunnen zzp'ers met financiële problemen een beroep doen op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Als het bedrijf levensvatbaar is, kunnen zij in aanmerking komen voor een periodieke uitkering en/of bedrijfskrediet.

Omdat veel zzp'ers nu tegelijkertijd te maken hebben met dalende inkomsten, is er tijdelijk een versoepelde regeling ingevoerd. De bedoeling is dat zij op deze manier toch hun bedrijf voort kunnen zetten.

Inkomensondersteuning

Anders dan bij de Bbz vindt bij de nieuwe regeling geen toets op levensvatbaarheid plaats. Daardoor kunnen gemeenten de extra tijdelijke ondersteuning binnen vier weken verstrekken, waar dat normaal tot dertien weken kon duren.

Zzp'ers krijgen een inkomensondersteuning die afhankelijk is van het inkomen en de huishoudsituatie. Maximaal gaat het om een bedrag van ongeveer €1.500 netto per maand.

Bedrijfskapitaal

Naast de inkomensondersteuning kunnen zelfstandige architecten een lening aanvragen voor bedrijfskapitaal. Ook dit verloopt via een versnelde procedure. Op deze manier kunnen zzp'ers tot maximaal €10.157 lenen.

Dit bedrag zullen zij wel terug moeten betalen. Het rentepercentage is nog niet bekend, maar komt in ieder geval onder de acht procent te liggen. Dat percentage is afgeleid van de Bbz.

Aanvraag

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt samen met de Nederlandse gemeenten aan de uitwerking van de nieuwe regeling. Zzp'ers kunnen daarom nog geen aanvraag indienen. Maar zij kunnen bij hun aanvraag met terugwerkende kracht (tot 1 maart) in aanmerking komen voor de regeling.

De extra tijdelijke ondersteuning kan voor drie maanden worden aangevraagd. Vooralsnog blijft de regeling tot 1 juni 2020 bestaan. Dus ook zelfstandige architecten die later in de problemen komen, kunnen op dat moment nog een aanvraag indienen.

Let wel op, want de regeling geldt alleen voor zzp'ers die voor 1 januari 2020 zijn gestart met hun onderneming. Daarnaast moet je voldoen aan het urencriterium van minimaal 1.225 uur per jaar.

De redactie is benieuwd naar jullie ideeën over de coronacrisis. Wil je ervaringen delen? Laat het mij weten via mariekegiele@vakmedianet.nl

Lees verder

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.