Project

Woonhuis in Schoten (B) door Polygoon Architectuur

Interieur

Woonhuis in Schoten (B) door Polygoon Architectuur
beeld Stijn Bollaert

Polygoon architectuur ontwierp een woonhuis in Schoten. Het dak en de buitenwanden volgen het volume van de oude pastorie die ooit op dezelfde plek stond. Binnen de envelop maakte de architect een interieur met hoge sculpturale ruimten.

Toelichting Polygoon Architectuur – De woning staat recht tegenover de Kapel van de Horst in Schoten. Op het perceel stond vroeger de 19de eeuwse pastorij van de kapel. Het goed maakte deel uit van het kasteeldomein Vordenstein en was één van de laatste restanten van een in oorsprong 15de eeuws bedevaartsoord. De kapel van de Horst en het volledige aangrenzende domein Vordenstein zijn van cultuurhistorisch en landschappelijk belang.

Woning in Schoten door Polygoon. beeld Stijn Bollaert

beeld Stijn Bollaert

Het volume van de oorspronkelijke pastorij zijn gebruikt als uitgangspunt voor het ontwerp. De breedte van de voorgevel, kroonlijsthoogte en dakhelling zijn dezelfde. De basisvorm is opengevouwen tot een vijfhoekig grondplan met twee rechte hoeken. De gevels, met langgerekte kaderloze ramen, richten zich naar ankerpunten in de historische omgeving.

Woning in Schoten door Polygoon. beeld Stijn Bollaert

beeld Stijn Bollaert

Vanuit de inkom leidt een spiltrap naar de leefruimte op de eerste verdieping. De achtergevel is volledig opengewerkt en geeft uit op een groot dakterras. Een andere spiltrap, in een stalen koker, verbindt het terras met de tuin.

De woning is vooraan de straat gebouwd, evenwijdig met de bouwlijn van de kapel. Door deze visuele vernauwing wordt het poorteffect van het voormalige gehucht en bedevaartsoord ‘Den Horst’ opnieuw versterkt. De materiaalkeuze refereert aan de typische regionale basisarchitectuur met traditionele materialen van toen, zoals rode baksteen en natuurleien, die ook terugkomen in de kapel.

Tuinkamer

De indeling, met het slaapgedeelte op het gelijkvloers en de leefruimte op de verdieping, is atypisch maar heeft zeker voordelen. Zo blijven de slaapkamers koel en heeft iedereen van hieruit rechtstreeks toegang tot de tuin.

Woning in Schoten door Polygoon. beeld Stijn Bollaert

beeld Stijn Bollaert

Op de verdieping is er veel ruimte onder het hellende dak. In de nok wordt een mezzanine geplaatst met daaronder een intiemere zithoek. Het overdekte dakterras dat aansluit op de leefruimte biedt een weids zicht op het achterliggende natuurgebied.

Woning in Schoten door Polygoon. beeld Stijn Bollaert

beeld Stijn Bollaert

Meer ontwerpen van Polygoon Architectuur

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Polygoon architectuur

Locatie

Reageer op dit artikel