Project

Kinesitherapiepraktijk in Schoten (B) – Polygoon Architectuur

Interieur

Kinesitherapiepraktijk in Schoten (B) – Polygoon Architectuur
Beeld: Jessy van der Werff

Een oude krokettenfabriek, ingesloten in een huizenblok is door Polygoon Architectuur getransformeerd tot praktijk voor sportkinesitherapie. Van een donker, ruw afgewerkt en volgestouwd met kleine binnenkamers is het pand gewijzigd in een lichte praktijk met een industrieel karakter.

Toelichting Polygoon Architectuur – Het architectenbureau verwijderde alle binnenmuren en maakte zo de structuur van de ruimte zichtbaar. De basisstructuur was immers eenvoudig en symmetrisch, met twee zware betonnen balken die het dak schragen. Centraal staat de grote oefenzaal. Links ervan liggen behandelruimtes, rechts kleedkamers, douches en personeelsruimtes.

Polygoon Architectuur - Motionlab Beeld: Jessy van der Werff

Polygoon Architectuur – Motionlab Beeld: Jessy van der Werff

De nieuwe wanden in lichtgewichtbeton stoppen op hoogte van de dakbalken. Het bovenste gedeelte bestaat uit beglazing bij de behandelkamers en uit akoestische houten panelen aan de andere kant. Deze spiegeling versterkt het gevoel van symmetrie.

Wie binnenkomt, voelt zich meteen beschut door de luifel aan de inkom. Vanuit de wachtruimte leiden een houten zitbank, de geïntegreerde balie en een felle lichtstrook de blik meteen naar de grote zaal. Al het meubilair werd door het architectenteam ontworpen.

Polygoon Architectuur - Motionlab Beeld: Jessy van der Werff

Beeld: Jessy van der Werff

Het ruwe karakter bleef behouden: bestaande littekens bleven zichtbaar en het oorspronkelijke metselwerk werd enkel overgeschilderd. Oude dakkoepels werden opengemaakt en vergroot. In de behandelruimtes vinden de meer verfijnde behandelingen plaats, en die kregen dan ook een meer verfijnde afwerking.
Door welgemikte ingrepen en respect voor bestaande constructies is de structuur van het gebouw nu voelbaar.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Kinesitherapiepraktijk in Schoten
  • Aannemer Menbo
  • Netto vloeroppervlakte (m2) 367 m2
  • Definitief ontwerp 2017
  • Oplevering 2018
  • Opdrachtgever Motionlab
  • Ontwerpbureau Polygoon Architectuur

Locatie

Reageer op dit artikel