Lloyd Yard, Rotterdam - Paul de Ruiter Architects, WE architecten en bureau ZUS

Aan de Lloydpier in Rotterdam zijn 136 energieneutrale woningen opgeleverd. Om de havenhistorie van het Lloydkwartier te benadrukken, zijn de opgeleverde panden robuust en ongepolijst. Blikvangers van het bouwwerk zijn de openbaar toegankelijke, weelderige binnentuin en het 'Maasvenster' met schommel. Lloyd Yard is ontwikkeld in opdracht van KondorWessels Vastgoed, onderdeel van VolkerWessels, en bestaat naast woningen uit tien zelfbouwkavels, een horecagelegenheid, een inpandige fietsenstalling en een ondergrondse parkeergarage voorzien van deelauto's.

Toelichting Blyde Benelux | Beeld Aiste Rakauskaite

Aan de Rotterdamse Lloydpier meerden vroeger schepen aan, losten zeemannen hun waren en vertrokken schepen naar Nederlands-Indië. Het straatbeeld van dit historische havengebied werd bepaald door grote loodsen en pakhuizen. Anno 2024 is deze plek getransformeerd tot een levendig woon- en werkgebied met toegankelijke kades, restaurants, het Scheepvaart en Transport College, veel groen en een theater.

Veel van het bruisende nieuwbouwgebied herinnert nog aan het havenverleden. Ook Paul de Ruiter Architects, WE architecten en bureau  ZUS hebben bij het ontwerp van Lloyd Yard bewust het havenkarakter laten terugkomen: de gebouwen hebben een stoere uitstraling door de robuuste vormen, de letters op het dak, de grote poorten en natuurlijke materialen zoals staal en steen. 'De woningen zelf zijn veelal dubbelhoog met grote vensters en royale buitenruimtes, ook dat sluit aan bij de stoere opzet', aldus Erik de Vries, WE architecten.

Beeld Aiste Rakauskaite
Beeld Aiste Rakauskaite

In de openbare binnentuin van Lloyd Yard zijn de fundamenten van de vroegere pakhuizen zichtbaar. Vanuit deze tuin leidt een stalen loopbrug naar de tweede verdieping waar een metershoog venster – het Maasvenster – gecreëerd is. Het venster geeft iedere woning zicht op de Maas en laat de zon het hof binnendringen. Bewoners en bezoekers kunnen er plaatsnemen op een reuzenschommel om van een fenomenaal uitzicht over de Maas te genieten. 

Oppepper biodiversiteit in stenen omgeving

De architecten hebben bij het ontwerp van Lloyd Yard nadrukkelijk rekening gehouden met de kwaliteit van leven van de bewoners én het milieu. Joan Almekinders van bureau ZUS: 'De weelderige binnentuin laat zien dat je óók in de stad samen met de natuur optrekt. Groen hoeft niet aangeharkt of perfect te zijn en moet zoveel mogelijk insecten en andere dieren aantrekken.'

Beeld Aiste Rakauskaite
Beeld Aiste Rakauskaite

Naast veel groen op de daken, in de binnentuin en langs gevels zijn er ook nestkasten geplaatst. Al deze elementen dragen bij aan de biodiversiteit van dit voormalige industriële gebied én aan het woonplezier. 'Op de multifunctionele daken is ruimte voor beplanting, zonnepanelen en de opvang en het hergebruik van regenwater. En het gedeelde dakterras met kas en moestuin biedt de mogelijkheid tot samenkomst en gemeenschappelijke activiteiten', aldus Martijn van Gameren, Paul de Ruiter Architects.

Toekomstbestendig wonen

Wat naast veel groen bijdraagt aan het duurzame, toekomstbestendige karakter van Lloyd Yard is het feit dat alle 136 verkochte woningen – herenhuizen, appartementen, penthouses en maisonnettes variërend van 60 m² tot 170 m² – energieneutraal zijn. Daarnaast wordt al het water wat op de daken valt vastgehouden en gebufferd totdat de tuinen ook echt water nodig hebben, zo gaat er geen water verloren. ´We vonden het belangrijk dat er een grote mix van bewoners komt te wonen. Het Maasvenster en de avontuurlijke binnentuin laten iedere bewoner genieten van de zon, rust, frisse lucht en het uitzicht. Lloyd Yard zet de toon voor de toekomst´, aldus ontwikkelaar Silvie Bruijning.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.