Project

Hoofdkantoor Danone in Hoofddorp – Powerhouse Company

Architectuur

Hoofdkantoor Danone in Hoofddorp – Powerhouse Company
Hoofdkantoor Danone in Hoofddorp door Powerhouse Company. Beeld Sebastian van Damme

In Hoofddorp heeft Powerhouse Company, in samenwerking met RED Company, het nieuwe hoofdkantoor voor Danone gerealiseerd. Een geometrisch grid van licht gekleurde Terrazzo gevelbanden omlijst de grote gevelopeningen. De overgang van het gebouw naar de natuurlijke omgeving wordt begeleid door de afgeronde hoeken.

Toelichting door Powerhouse Company – In 2017 won Powerhouse Company, in samenwerking met ontwikkelaar RED Company, de competitie voor het ontwerp van het bijna 8.400 vierkante meter tellende kantoorgebouw. De visie van Danone, One Planet. One Health, is zorgvuldig verweven in het ontwerp van het hoofdkantoor. Met het bijzonder duurzame en gezonde kantoorgebouw geeft Danone gestalte aan de overtuiging dat de gezondheid van mensen en de gezondheid van de planeet met elkaar verbonden zijn.

Het hoofdkantoor is gelegen aan de Taurusavenue nabij de verdedigingswerken van de Stelling van Amsterdam. Een geometrisch grid van licht gekleurde Terrazzo gevelbanden omlijst de grote gevelopeningen. De overgang van het gebouw naar de natuurlijke omgeving wordt begeleid door de afgeronde hoeken die het grid van de gevel verzachten.

Hoofdkantoor Danone in Hoofddorp door Powerhouse Company. Beeld Sebastian van Damme

Beeld Sebastian van Damme

Atrium aan gevel

Het gebouw is gevormd rondom een royaal atrium grenzend aan de tuinzijde. Door de transparante gevel en het glazen dak in het atrium treedt het daglicht tot diep in het gebouw binnen. De ‘groene long’, een twintig meter hoge wand begroeid met planten, markeert het atrium dat wordt omarmd door de balkons van de vier, 1.600 vierkante meter tellende, verdiepingen waar de kantoorvloeren zich bevinden.

Bezoekers worden vanuit het atrium naar de eerste verdieping geleid door een prominente tribunetrap die het begin vormt van de looproute door het gebouw. De tribunetrap vormt de centrale ontmoetingsplek waar medewerkers samenkomen voor een gesprek, maar ook voor presentaties en lezingen.

Hoofdkantoor Danone in Hoofddorp door Powerhouse Company. Beeld Sebastian van Damme

Beeld Sebastian van Damme

Vergadercentrum

Rondom het atrium bevinden zich op de begane grond de openbare en publieke functies zoals de receptie en het restaurant. De kolomvrije kantoorvloeren, die direct aan het atrium grenzen, zijn met een overspanning van zestien meter flexibel van opzet en ruimschoots voorzien van daglicht. De glazen gevels bieden bovendien een spectaculair uitzicht op Schiphol, de tuin en het omliggende polderlandschap.

Verspreid door het gehele gebouw zijn uitnodigende en informele werkplekken gecreëerd om verschillende manieren van (samen)werken te stimuleren. Met een verscheidenheid aan bijeenkomstruimtes voor kleine en grote groepen op de eerste verdieping kan het hoofdkantoor ook ingezet worden als vergadercentrum. In combinatie met het restaurant en de tuin voorziet dit in de behoefte van Danone om al hun bijeenkomsten en seminars in huis te organiseren.

Hoofdkantoor Danone in Hoofddorp door Powerhouse Company. Beeld Sebastian van Damme

Beeld Sebastian van Damme

Gezonde werkomgeving

Het atrium speelt een centrale rol in het creëren van een gezonde werkomgeving. De prominente positionering van de trappen stimuleert medewerkers om actief gebruik te maken van de trappen in plaats van de liften, die aan het oog onttrokken zijn. Bovendien zorgt het atrium voor optimale lucht circulatie, daglicht en interactie tussen de gebruikers.

Het gebouw heeft een LEED Gold en WELL Gold certificering behaald. Duurzaamheidsmaatregelen, zoals de toepassing van hergebruikt staal en hergebruikt beton, worden gecombineerd met slimme strategieën die essentieel zijn voor het fysieke en mentale welzijn van de werknemers. Materialen zijn zorgvuldig geselecteerd op basis van strikte gezondheidscriteria, sportfaciliteiten en groene buitenruimtes stimuleren medewerkers om te bewegen en meer tijd buiten door te brengen en de kantine serveert uitsluitend gezonde voeding.

Hoofdkantoor Danone in Hoofddorp door Powerhouse Company. Beeld Sebastian van Damme

Beeld Sebastian van Damme

Gezonde campus

Het Danone hoofdkantoor vormt samen met het nieuwe hoofdkantoor van ASICS, ook ontworpen door Powerhouse Company, een duurzame en gezonde campus met gedeelde faciliteiten. Gelegen boven een half verdiepte parkeergarage, is de campus voorzien van een weelderige tuin met ruimte voor beweging en buitenactiviteiten.

De tuin met wandelpaden en een royaal gazon is ontworpen door landschapsarchitect LAP Landscape and Urban Design. Met deze ontwikkeling wordt het thema gezondheid toegevoegd aan het profiel van Beukenhorst Zuid dat bekend staat als een van de meest duurzame kantorenparken van Europa.

Lees verder

 

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Adres: Taurusavenue 167
  • Plaats Hoofddorp
  • Projecttitel Hoofdkantoor Danone
  • Projectarchitect(en) Nanne de Ru, Paul Stavert en Dirk Jan Schaap
  • Medewerkers Paul Sanders, Koen van den Dungen, Sandra Pyłczewska, Mitchel Veloo, Michiel Bosch, Viktor Kekesi, Erwin van Strien, Gert Ververs, Maarten Diederix, Bjørn Andreassen
  • Adviseur constructie IMd Raadgevende Ingenieurs
  • Adviseur installaties Deerns
  • Adviseur bouwfysica DGMR
  • Aannemer Pleijsier Bouw
  • Interieurarchitect DZAP
  • Landschapsarchitect LAP Landscape & Urban Design
  • Voorlopig ontwerp 2017
  • Oplevering 2019
  • Opdrachtgever Danone
  • Ontwerpbureau Powerhouse Company
  • Ontwikkelaar RED Company
  • Financier NIBC
  • Investeerder 90 North
  • Project management DVP
  • Bouwkostenadvies DVP
  • Juridisch adviseur RED Company: DLA Piper, Loyens & Loeff
  • Adviseur RED Company CBRE
  • Adviseurs 90 North Van Gool Elburg, AC Niellsen, Simmons & Simmons
  • Adviseur Danone Cushman & Wakefield

Locatie

Reageer op dit artikel