Alles over ARC22 Innovatie

Dit zijn de winnaars van de ARC22 Awards

Dit zijn de winnaars van de ARC22 Awards

In Amare, huis voor cultuur, educatie, events en ontmoeting in Den Haag zijn de winnaars van de ARC22 Awards bekend gemaakt. De prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen jaar in de categorieën architectuur, innovatie, stedenbouw, interieur en detail. Daarnaast is Petra Blaisse onderscheiden met de ARC22 Oeuvre Award en mocht Martijn de Geus de ARC22 Jong Talent Award in ontvangst nemen.

Huis voor de meervleermuis, Ransdorp

ARC22: Een huis voor de meervleermuis, Amsterdam - RUIMTELAB

De torens bieden vervangende huisvesting voor meervleermuiskolonies. Momenteel leven de kolonies in de schoorsteen van het ketelhuis van de IJdoornschool in Nieuwendam en in de gevelbekleding en spouw van de Weidevogel in Ransdorp. Beide scholen zullen komende jaren worden vervangen door nieuwbouw. Hierdoor dreigen de kolonies van de zeldzame meervleermuis te verdwijnen. Als compenserende maatregel heeft ons team een ontwerp voorgesteld met ook een educatieve en een onderzoeksfunctie.

Gemeentehuis Twello. Beeld Joep Jacobs

Winnaar ARC22: Huis van de gemeente Voorst, Architectenbureau De Twee Snoeken

Het gemeentehuis van de gemeente Voorst, gebouwd in de jaren '80, was verouderd en moest worden vervangen. Ons team merkte al snel dat de gemeente Voorst hierbij grote ambities had; een duidelijke visie op een duurzame toekomst. Wij ontwierpen daarom een innovatief, biobased en circulair gemeentehuis, waarbij we de doelen van de opdrachtgever zelfs hebben overstegen. We hebben er daarbij voor gezorgd dat het gebouw de identiteit van de gemeente uitstraalt en past in haar mooie, groene omgeving.

The Butterfly Effect, Strabrechtse Heide. Beeld VenhoevenCS, Studio Solarix, DS Landschapsarchitecten

ARC22: The Butterfly Effect - VenhoevenCS

Insecten zijn van groot belang voor ecosystemen en de biodiversiteit. Helaas ondervinden de kleinste bewoners van het natuurlijke landschap zware hinder door snelwegen. Het opheffen van de barrière is het vertrekpunt van de ontwerpoplossing 'The Butterfly Effect'. Als overspannende structuur wordt de oplossing tevens gebruikt voor energieopwekking en worden vervuiling door uitstoot en geluidshinder door verkeer beperkt. The Butterfly Effect pakt daarmee gelijktijdig meerdere problemen aan.

The Natural Pavilion, Floriade, DP6 architecten, Beeld Scagliola-Brakkee

ARC22: The Natural Pavilion, Almere - DP6 architectuurstudio

Begin 2021 schreef de Rijksoverheid de tender uit voor een biobased inspiratiepaviljoen op de Floriade Expo 2022: Een showcase voor de toekomstige bouw: biobased, circulair, energieneutraal, remontabel en parametrisch ontworpen. Een paviljoen dat antwoorden biedt op de grote opgaven zoals de energie- en grondstoffentransitie, het woningtekort en klimaatadaptatie. Het paviljoen moest bovendien zeer snel ontworpen, geëngineerd en gebouwd worden omdat de Floriade op 14 april 2022 zou openen.

Recent verschenen