Nominatie ARC22: ANNA Stay Model 2022, De Biesbosch - ANNA

Afgelopen anderhalf jaar hebben we ongelofelijk veel aanvragen van over de hele wereld ontvangen voor ANNA Stay. Daarnaast gaan we samen met partners als Staatsbosbeheer, Rewilding Europe en African Parcs ANNA's plaatsen in natuurgebieden in Europa en Africa. Om dit netwerk van ANNA's te laten functioneren in verschillende klimaten met weinig onderhoud stond ons een grote ontwerp uitdaging te wachten. Afgelopen jaar hebben we met een groep experts ieder detail van ANNA Stay her-ontwikkeld.

Toelichting ANNA | Beeld Jorrit 't Hoen

We hebben de vakwerkconstructie vormvaster en sterker gemaakt. Dit is gelukt door een combinatie van Accoya, berken multiplex en (verborgen) aluminium verstevigingen. Zo kan ANNA het zware dubbele glas dragen (voorheen alleen enkel) en bezwijkt het niet door hoge sneeuwdruk in de Zwisterse Alpen of bij de gevreesde Bora wind in de Kroatische Velebit. Ook zorgt de combinatie van materialen dat de spanten nauwelijks uitzetten onder verschillende temperatuur en luchtvochtigheid.

Beeld Jorrit 't Hoen

26 voor ANNA 2022 (gepatenteerde) rubber en aluminium extrusieprofielen zorgen ervoor dat ANNA altijd perfect schuift, water- en winddicht is. Bovendien is het nieuwe model modulair ontworpen met een veel kortere bouwtijd (¬¬±7 dagen) en minimale ecologische verstoring op locatie tot gevolg. De fundering is zo ontworpen dat deze eenvoudige op locatie met grote precisie kan worden gesteld. Tot slot is ANNA volgends het principe van Rau’s materialen paspoort te scheiden en te hergebruiken.

Pull and Breaksystem

80% kan via een digitaal bestand met hoge precisie en afwerking in de toekomst overal ter wereld lokaal op CNC machines en 3D printers (bevestigingsmateriaal wordt in gerecycled plastic geprint) worden geproduceerd. Daarnaast hebben we goed gelet op hoe materialen over de jaren verouderen. RVS-onderdelen in de douche, toilet, keuken en rails zijn niet alleen gekozen vanwege hun rustige en solide uitstraling, maar ook omdat ze door de jaren mooi blijven en slijtvast zijn.

00:00
00:00/00:00

De missie van Cabin ANNA is mensen de vrijheid geven om gepassioneerd en bewust te leven als onderdeel van de natuur, voor een betere mentale gezondheid en een rijker leven. 1) Door mensen het hart van de natuur te laten beleven en zo te laten voelen wat een verblijf op individueel niveau voor geestelijke gezondheid doet. 2) Door maatschappelijk bewustzijn te vergroten over de werkelijke waarde van natuur. 3) Door een deel van de inkomsten in de lokale natuur te investeren.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.