ARC22: The Natural Pavilion, Almere - DP6 architectuurstudio

Begin 2021 schreef de Rijksoverheid de tender uit voor een biobased inspiratiepaviljoen op de Floriade Expo 2022: Een showcase voor de toekomstige bouw: biobased, circulair, energieneutraal, remontabel en parametrisch ontworpen. Een paviljoen dat antwoorden biedt op de grote opgaven zoals de energie- en grondstoffentransitie, het woningtekort en klimaatadaptatie. Het paviljoen moest bovendien zeer snel ontworpen, geëngineerd en gebouwd worden omdat de Floriade op 14 april 2022 zou openen.

Toelichting DP6 architectuurstudio | Beeld Daria Scagliola & Stijn Brakkee

De basis van The Natural Pavilion is het modulair systeem van (inheemse) houten balken met universele stalen verbindingsknopen. Samen vormen ze een helder constructief casco dat flexibel ingevuld kan worden met biobased en hergebruikte materialen, waarmee elke gewenste ruimte kan worden gemaakt, en waarmee invulling kan worden gegeven aan specifieke bouwfysische eisen. Door de ‘droge’ verbindingen kan het eenvoudig uit elkaar gehaald worden en weer in een andere configuratie opgebouwd worden.

Beeld The Natural Pavilion, Floriade, DP6 architecten. Beeld Scagliola-Brakkee

De milieu-impact van het paviljoen is minimaal door de combinatie van biobased en circulaire materialen (MPG < 0.25), het minimaliseren van materiaal- en energiegebruik, en integratie van groen en opvang van hemelwater in het gebouw. Het gebouw is ‘plug & play’ gefabriceerd in de werkplaats en remontabel, waardoor de CO2-emissie zeer laag is. Het laat zien dat op industriële schaal in hoog tempo circulaire, biobased en energieneutrale gebouwen (zoals woningen) kunnen worden ontwikkeld.

De bouwsector staat voor een enorme uitdaging. Niet alleen is de woningnood hoog, ook zorgen CO2- en stikstofuitstoot in combinatie met aangescherpte wet- en milieuregelgevingen voor grote complexiteit bij projectontwikkeling. Met The Natural Pavilion laat het consortium van gedreven experts zien dat het nu al mogelijk is om op industriële schaal (op hoog tempo) volledig circulair, bijna 100% biobased, energieneutraal en in nauwe samenhang met de natuur woningen, scholen en kantoren te bouwen.

The Natural Pavilion, Floriade, DP6 architecten. Beeld Scagliola-Brakkee

Het ontwerpproces is geheel gedigitaliseerd en geïndustrialiseerd en er is parametrisch ontworpen. De modules werden in de werkplaats ‘stekkerklaar’ geprefabriceerd. Het resultaat was een minimale foutmarge en een reductie van materiaal, bouwafval en brandstoffen. Bijna alle materialen zijn biobased en hernieuwbaar. Zo zijn alle binnenwanden gemaakt van (rest-)materialen uit de land- en tuinbouw als stro, vlas, paprikastengels en spinaziezaad. Het glas is hergebruikt uit een gebouw in Den Haag.

 • A5670_The-Natural-Pavilion_Floriade_DP6_Documentatie

  Download
 • A5670_The-Natural-Pavilion_Floriade_DP6_Doorsnede-innovaties

  Download
 • A5670_The-Natural-Pavilion_Floriade_DP6_plattegronden

  Download
 • A5670_The-Natural-Pavilion_Floriade_DP6_detail04

  Download

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.