Nieuwe regelgeving: 'Echt elke architect zou zich hier druk om moeten maken'
Beeld Shutterstock

Nieuwe regelgeving: 'Echt elke architect zou zich hier druk om moeten maken'

Regelgeving, niet het meest sexy onderwerp om je in te verdiepen - liever bezoekt de redactie inspirerende gebouwen. Toch publiceerden we er deze week drie artikelen over.

Zo is er door een commissie en een werkgroep met deskundigen gewerkt aan nieuwe landelijke brandveiligheidsnormen voor houtbouw. Al snel bleek de opgave complex, zowel technisch als juridisch. Bovendien lagen de belangen van alle betrokken partijen erg ver uit elkaar. Toch wil minister Mona Keijzer doorpakken.

Daarom heeft het Normalisatie-instituut NEN een nieuwe conceptversie van een Nederlandse technische afspraak (Nta) Brandveiligheid massieve houtbouw opgesteld. Concreet betekent dit dat houtbouw door kan gaan, maar constructies moeten worden ingepakt. Geen mooie houten constructies meer in het zicht, maar gipsplaten. Ook wordt de milieuprestatie van hout deels onderuitgehaald.

Daarnaast publiceerde dezelfde minister het conceptadvies STOER met voorstellen om onnodige regelgeving te schrappen en daarmee de woningbouw te versnellen. Ten koste van 'woonkwaliteit en -veiligheid, duurzaamheidsprestaties, ruimtelijke kwaliteit en natuur(waarden)’, meent Sjors de Vries van Ruimtevolk. 

‘Hoe meer ik me in de voorgenomen regelgeving verdiep, hoe meer ik me verbaas. Echt elke architect zou zich hier druk om moeten maken!’, aldus Floortje Keijzer.

Waar architecten zich al een tijdje erg druk over maken zijn de Europese aanbestedingsrichtlijnen, maar in dit geval is niet zozeer de regelgeving beperkend als wel de cultuur hoe ze worden toegepast. ‘Er is genoeg mogelijk binnen de huidige regels’, meent Joost Roefs. Zoals een variant van de Open Oproep en de aanpak van Stichting Mevrouw Meijer. Al zou het wel mooi zijn als het Europese drempelbedrag wordt verhoogd.

Lees de must-reads van deze week!

Groet, Merel

PS Kom naar Pakhuis de Zwijger op 15 april! Dan gaan we in gesprek over hoe oude bouwtechnieken en biobased materialen bijdragen aan een toekomstbestendige bouwsector.

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.