De branchevereniging wordt door architecten vaak aangehaald als de aangewezen probleemoplosser als het gaat om de imploderende honoraria, de complexiteit van uitvragen, projecten die stagneren en slecht georganiseerde ontwerpprocessen. Zo pleit Richelle de Jong (DP6) in een interview met Reinoud Schaatsbergen voor haalbare planningen, een vast honorarium en bewustwording van opdrachtgevers.
Dat het lastig is om dit voor elkaar te krijgen, mag duidelijk zijn. Zeker omdat de BNA de afgelopen jaren kampte met wisselingen van directeuren en voorzitters en er onder de leden een grote verdeeldheid is over de koers. De redactie vroeg zich af: wat is er allemaal gebeurd? En hoe hangt de vlag er nu bij? Floortje Keijzer zocht het uit.
Gelukkig publiceerde de redactie deze week niet alleen over de ontwerppraktijk, maar ook wat zij voortbrengt. Drie architectonische pareltjes, van klein naar groot: Folly Woodstack door studio AAAN, het eerste huis van Julie Fuchs en de verbouwing van de beurs van Brussel door Robbrecht en Daem.
Lees alle must-reads van deze week!
Groet, Merel
PS Reinoud en ik togen naar Amsterdam om Mastenbroek eens aan de tand te voelen over zijn visie en zijn eigen praktijk. De podcast komt volgende week online!
Must reads week 36 2024
- Luuk Stoltenborg over Woodstack: 'De folly is compact, eenvoudig en binnen het camouflagethema'
- Hoe staat de BNA ervoor?
- Verbouwing Beurs van Brussel door Robbrecht en Daem: compromis tussen stadsplein en biermuseum
- Richelle de Jong van DP6: 'Tenders laten soms weinig ruimte voor een kwalitatief ontwerpproces'
- Het eerste huis van Julie Fuchs: een atelierwoning in de schaduw van het Plofbos