(Beoogde) aanpak
NWLND besloot dat de leefruimtes zich best zo dicht mogelijk bij de tuin zouden bevinden. De bestaande woning werd getransformeerd tot een volume met slaapkamers, een bureau en de inkom? De achterbouw werd gesaneerd tot een schakelvolume met badkamer en masterbedroom. Het derde volume is nieuw en bevindt zich diep op de site. Het bevat de leefruimtes. Er ontstaat een beschutte tuin omsloten door de bestaande volumes en de nieuwbouw. De nieuwbouw richt zich achteraan op een open, wilde tuin.
Samenwerking met andere disciplines
Deze bio-ecologische uitbreiding in houtskeletbouw werd in nauwe samenwerking met de aannemer Lab15 uitgewerkt. Op basis van een BIM-model werd de volumetrie geoptimaliseerd en het materiaalgebruik geminimaliseerd. De technische installaties (verwarming en ventilatie) zijn volledig geïntegreerd en onzichtbaar aanwezig.
Duurzaamheid
Duurzaamheid speelde zich in dit project af op meerdere lagen: - behoud van bestaande volumes - sterke isolatiewaarde van de nieuwe en de bestaande volumes - nieuwe technische installaties gevoed door zonnepanelen en warmtepomp - uitbreiding en verbouwingen met bio-ecologische materialen - inzetten van oriëntatie voor zonnewinsten De werf werd in twee fases uitgevoerd zodat eerst de bestaande woning kon worden gerenoveerd en betrokken om vervolgens de aanbouw uit te voeren samen met de klant.
Materiaal en techniek
De bestaande woning werd op een pragmatische manier gerenoveerd met duurzame materialen: nieuwe houten vloeren, hergebruikte deuren, minerale isolatie. De aanbouw en nieuwbouw werden volledig uitgevoerd in houtskelet, geïsoleerd met cellulosevezels tussen de stijlen en houtvezelisolatie aa,n de buitenzijde. De gevels bestaan uit een geventileerd systeem met panelen uit gerecycleerd geëxpandeerd glas. Deze panelen zijn afgewerkt met een minerale pleister. Het dak zijn lichte stalen golfplaten.
Maatschappelijke impact
De maatschappelijke impact van een privé-woning is beperkt. We wensen echter andere klanten en architecten te inspireren met de duurzame, circulaire en doordachte aanpak van dit renovatieproject. In dit project zijn immers slechts een minimum aan nieuwe materialen toegevoegd en is het maximum aan de bruikbare bestaande volumes behouden. Door te werken met lokale aannemers werd ook de impact op het milieu door transport beperkt. De regenwaterhuishouding wordt volledig afgehandeld op het perceel.
Fysieke impact
De nieuwe ruimtelijkheid die op het perceel is ontstaan door de sanering van de achterbouw en de inplanting van de nieuwbouw is bijzonder. De omsloten ruimte doet denken aan de typologie van de vierkantshoeve en functioneert ook op die manier als een nieuwe centraliteit op het perceel. De openheid van de volledig beglaasde houten gevel van de nieuwbouw geeft de indruk dat je in de natuurtuin leeft, terwijl de ruimtes in het schakelvolume en de bestaande woning intiemer zijn.
Dankbaar
De samenwerking met klant en aannemers was bijzonder intens, maar heeft daardoor ook geleid tot een bijzondere plek met een minimale impact. We zijn hiervoor dankbaar.