(Beoogde) aanpak
De Cabanon is een tempel in de proporties van zijn eigenaars, die zelf hun modulors werden. Door elke ruimte exact af te stemmen op hun lichaamsmaten, kon elke functie worden geïntegreerd. De ruimtelijke beleving werd gemaximaliseerd door verschillende hoogtes toe te wijzen. Bovendien werd elk van de vier ruimtes aangepast aan standaardproducten, zodat maatwerk niet nodig was.
Samenwerking met andere disciplines
De Cabanon is het resultaat van echte synergie tussen meerdere disciplines—een unieke architectonische visie, versterkt door het verfijnde en precieze vakmanschap van timmerlieden Arjan en Mirjam, vereeuwigd via de fotografie van Ossip van Duivenbode, en tot leven gebracht door de krachtige performance van ex-NDT-dansers Guido Dutilh en Boston Gallacher. Elke bijdrager liet zijn onuitwisbare stempel achter. Terugkijkend is een andere uitkomst ondenkbaar.
Duurzaamheid
Duurzaamheid in de Cabanon gaat verder dan energie-efficiëntie; het draait om adaptief hergebruik door een ongebruikte zolder te transformeren tot een volwaardige miniwoning, en zo de milieu-impact van nieuwbouw te vermijden. Een Rotterdams bedrijf, met timmerlieden die op 700 m afstand op een boot wonen, voerde de renovatie uit. Materialen werden grotendeels te voet of per fiets aangevoerd; veel kwamen tweedehands van de Blaakmarkt of lokale winkels—een echte circulaire aanpak.
Materiaal en techniek
Hoewel het opdelen van een kleine ruimte misschien onlogisch lijkt, doet het de Cabanon juist groter aanvoelen. Dit leidde tot een bewuste overdrijving van ruimtelijke verschillen: elke zone werd volledig bekleed in een uitgesproken kleur of materiaal, wat hun identiteit versterkt en de beleving verrijkt. Onweerstaanbare outletaanbiedingen beïnvloedden het kleurpalet: restpartijen kleurden het douchemozaïek blauw en het marmer in de spa zwart—hergebruik met karakter en flair.
Maatschappelijke impact
De Cabanon is een ruimtelijk experiment voor Beatriz en Bernd, die steeds meer persoonlijke groei vonden in vrijwillige reductie. Die reductie werd niet gezien als soberheid, maar als een ultieme oefening in “epicureïsche reductie”: klein, maar intens luxueus. Het bevordert ook een mentaliteitsverandering door de voordelen te tonen van minder bezitten. Loskomen van materialisme helpt ruimtes intenser te beleven. De opstapeling van spullen vervuilt huis en hoofd.
Fysieke impact
De Cabanon toont de impact van het transformeren van een ongebruikte zolder tot volwaardige leefruimte. Het ontwerp kreeg wereldwijde erkenning en won zes architectuurprijzen, waaronder ‘Interieur van het Jaar’ van Architectenweb en een Gold Award van FRAME. Grote media zoals The New York Times, de Volkskrant en El País besteedden er aandacht aan. Ook instellingen zoals de Amsterdamse Academie van Bouwkunst bezoeken het. Een vergeten plek krijgt economische, culturele en architectonische waarde.
Toekomst
De Cabanon is geen prototype voor toekomstige huisvesting, noch pleit het voor oppervlaktevermindering als enige strategie voor betaalbaarheid. Wel kunnen bepaalde ontwerpstrategieën worden toegepast om de woningproductie te verbeteren, zowel in kwaliteit als kostprijs: – de optimalisatie van de ruimte, niet als reductie maar als maximalisatie van mogelijkheden en flexibiliteit; – modulatie van hoogtes: overlappende functies binnen een volume voor meer efficiëntie.