(Beoogde) aanpak
Het ontwerp bestaat uit drie volumes die aan het bestaande hoofdvolume zijn toegevoegd, elk met een specifieke functie. Er is gekozen voor veel transparantie in de verbindingsruimte, die als lichte, open kamer fungeert. De keuze voor materialen en volumes creëert een hedendaagse uitstraling met respect voor de traditionele boerenschuur typologie.
Samenwerking met andere disciplines
Een belangrijk uitgangspunt was de aansluiting en samenwerking met de tuin. Vandaar werd er ook een uitgebreid tuinontwerp gerealiseerd van de integratie van de stalling voor het paard en een sterke verbinding met de tuin. Het ontwerp bevat een zwemvijver met vlonder,een kas en moestuin voor zelfvoorziening. Daarnaast is er een vuurplaats voor samenkomst. Deze elementen zorgen voor een dynamische en veelzijdige invulling van de grote tuin, waarbij functionaliteit en ontspanning hand in hand gaan
Duurzaamheid
Duurzaamheid Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in het ontwerp. Het gebruik van houtskeletbouw voor de draagconstructie is een ecologische keuze, omdat dit materiaal afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen en de CO2-uitstoot minimaliseert. De tuin, met elementen zoals een zwemvijver en moestuin, bevordert biodiversiteit en zorgt voor een gezonde, zelfvoorzienende leefomgeving.
Materiaal en techniek
De draagconstructie van het grootste volume is opgebouwd middels een met cellulose geïsoleerd houtskelet. De gevelbekleding van Siberisch larikshout is een hedendaagse variatie op de klassieke gevelbekleding van een boerenstal en loopt aan de binnenkant door. Op die manier ontstaat er een vanzelfsprekende relatie tussen binnen en buiten, tussen huis en tuin. Deze materialen versterken het landelijke karakter van het huis, terwijl ze modern en innovatief aanvoelen.
Maatschappelijke impact
Maatschappelijke impact Dit project biedt een waardevolle referentie voor het combineren van een boerenschuur-typologie met moderne woonvormen. Het laat zien hoe een woning kan worden gerealiseerd die zowel inspeelt op de hedendaagse behoeften, als omgaat met meer traditionele rurale kwaliteiten. In de opgave is rekening gehouden met de landschappelijke context, waarbij de nieuwbouw een passnede toevoeging vormt en zich voegt in het bestaande landschap.
Fysieke impact
Fysieke impact De fysieke impact van het ontwerp is duidelijk zichtbaar in de nieuwe volumes die het bestaande huis uitbreiden. De open pui structuur van de verbindingsruimte creëert een lichte overgang tussen verschillende binnenruimtes, en lopen hierdoor naadloos in elkaar over. Er is een heldere routing ontstaan binnenshuis, die aansluit op de buitenruimte en de leefroutine die de opdrachtgevers naleven.
Oud en nieuw
De bestaande woning herbergt de slaapkamers: boven slapen de kinderen en op de begane grond is de grote slaapkamer. Een indeling die de privacy en rust van de bewoners waarborgt. Centraal tussen het oude en nieuwe gedeelte ligt de verbindingsruimte, die als een “intern dorpspleintje” fungeert. Deze ruimte, die bestaat uit een open pui, verbindt de eetkamer, woonkamer, slaapkamer en badkamer op een lichte en transparante manier.