Specialiseren als architect: noodzakelijk?
Stadhuis Hengelo door EGM. Beeld Bart van Hoek

Specialiseren als architect: noodzakelijk?

Terwijl ik altijd dacht dat veel architecten zichzelf als alleskunners zien, denkt Annegien van Dijk, Brique architecten, daar heel anders over. 'Het is moeilijk om − met de steeds complexere wet- en regelgeving − een totaal nieuwe opgave te doen.'

Laatst kwam er een tender voor de renovatie van een school met vier bouwlagen voorbij. ‘Toen was zelfs de referentie van het Stedelijk Gymnasium niet toereikend, want die heeft maar twee verdiepingen’, vertelt ze Floortje Keijzer. Ze vond het een slechte tender, te strakke voorwaarden om tot een kwalitatieve architectenselectie te komen.

Maar over het algemeen begrijpt ze wel dat om ervaring wordt gevraagd. ‘Als ik me verplaats in het schoolbestuur, dat maar een keer een school gaat bouwen met een beperkt budget, dan is het heel logisch dat ze een bureau met ervaring kiezen.’ Haar conclusie: ‘Ik geloof niet dat we terug kunnen naar een situatie waarin elke architect alles kan ontwerpen. Specialiseren is noodzakelijk.'

EGM architecten is zo’n bureau met een duidelijke specialisatie. Het bureau is gekend om hun vele ontwerpen voor ziekenhuizen en laboratoria. En toch positioneert het zich liever als regisseur van allerlei projecten. Zo houdt EGM zich vanaf de oprichting ook bezig met overheids- en onderwijsgebouwen. Het laatste decennium kwamen daar op logistieke knooppunten – zoals Eindhoven Airport – hightech campussen bij.

In de toekomst hoopt het bureau het portfolio uit te breiden met meer Life Science en buitenlandse projecten. En hoogbouw zou ook niet misstaan, zo vertelde partner Roemer Pierik aan Raf van Oosterhout. Ook na 50 jaar, zijn de ambities nog altijd hoog bij EGM.

Twee totaal verschillende visies op de architectuurpraktijk, natuurlijk ook ingegeven door de verschillende omvang van beide bureaus. Ik ben benieuwd hoe andere architecten hier tegenaan kijken. Laat het me weten door te mailen naar merelpit@vmnmedia.nl.

Lees alle must-reads van deze week!

Groet, Merel

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.