Inspirerende houtje-touwtjearchitectuur

Inspirerende houtje-touwtjearchitectuur

'Hey Merel, wauw hier net op kantoor het nieuwe magazine doorgebladerd, wat een inhoudelijk én vormelijk interessante editie!' Een architect reageerde via Instagram op de nieuwe printeditie die deze week bij al onze abonnees op de deurmat viel.'

Zo ook bij mij thuis. Mijn man bladerde er doorheen en concludeerde: ‘Allemaal houtje-touwtjearchitectuur’. ‘Hij heeft ergens gelijk’, antwoordde dezelfde architect via dm, ‘maar het vormt toch de inspiratie voor ons vak als architecten, om ook onze projecten eens anders te bekijken.’

En dat is precies wat de redactie met deze editie wilde bereiken. Tijdens projectbezoeken en interviews hoorden we elke keer dat de markt nog niet klaar is voor werkelijk hergebruik van afgedankte materialen en producten, maar het is wel waar we naartoe moeten willen we een leefbare planeet achterlaten aan de volgende generaties.

Voor mijn redactioneel toog ik daarom samen met fotograaf Frank Hanswijk naar het Grondstoffenstation op het Afrikaanderplein in Rotterdam-Zuid. Twee keer per week vindt hier een grote markt plaats. De marktkooplieden zijn verplicht hun plek schoon op te leveren en het afval zelf af te voeren, maar in de praktijk gebeurde dit zelden. Veel afval bleef liggen of kwam in de omringende straten terecht.

Nu kunnen ze het kwijt in het nieuwe grondstoffenstation, ontworpen door Superuse Studios. Gemaakt van afgedankte IBC-tanks, speeltuintegels van Marktplaats en trespa van de stort, is dit bij uitstek een voorbeeld van ‘houtje-touwtjearchitectuur’. Misschien is daarom voor het gebouwtje een vergunning voor slechts tien jaar afgegeven, maar ik kan me niet voorstellen dat het Afrikaanderplein ooit nog zonder kan.

Schaf de nieuwe printeditie aan voor slechts €27,- voor nog meer inspirerende voorbeelden, lees alle must-reads van deze week en luister de podcast met Nima Morkoç.

Groet! Merel

Must reads week 12 2024

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.