Architecten houden van sterke opinies, drama en commotie
Ministerie van Sociale Zaken

Architecten houden van sterke opinies, drama en commotie

Soms publiceert de redactie in een week een aantal - in mijn ogen - fantastische artikelen. Verdiepend met nieuwe inzichten en originele invalshoeken. Maar dan vallen de pageviews tegen. De essays, interviews of projectbesprekingen landen niet. Te onbekend? Te niche? Te weinig actueel?

Dit was deze week niet het geval. Zo publiceerde ik een scherpe, maar ook persoonlijke, opinie. Want terwijl ik me afgelopen halfjaar boog over mijn persoonlijk leiderschap na het plotselinge overlijden van mijn moeder, stond ik met verbazing te kijken naar het getoonde leiderschap in de architectuur.

Ik twijfelde over publicatie ervan. Toen er een andere opinie uitviel en we naarstig op zoek waren naar een vervanger vroeg ik Floortje om advies. Zeker publiceren, meende ze. Wat er toen gebeurde had ik niet durven dromen: de reacties waren overweldigend en bijna allemaal positief. Nieuw leiderschap in de architectuur is hard nodig.

Toevallig − of niet − publiceerde Reinoud Schaatsbergen de dag erna drie voorbeelden van hoe je als architect het hoofd boven water kunt houden als de werkvoorraad slinkt. Hij sprak met Bart Mispelblom Beyer, Patrick Meijers en Robert Winkel. Alle drie hebben ze mensen laten gaan, maar door nieuwe wegen te verkennen blijven ze vooralsnog financieel gezond.

Wie ook een overweldigend aantal reacties kreeg was Floortje Keijzer. Nadat ze het voormalige ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Den Haag had bezocht, beraamde ze zich op een recalcitrant plan om een stokje te steken voor de sloop ervan. Ze schreef een brandbrief aan de Tweede Kamer die nu door meer dan 370 mensen is ondertekend.

Kortom, deze week was de redactie lekker ‘on point’. Architecten houden van sterke opinies, drama en commotie; heel menselijk eigenlijk.

Lees alle must-reads en onderteken Floortjes brief door te mailen op: floortjekeijzer@vmnmedia.nl.

Groet! Merel

Lees meer over

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.