Bouwen met afval is een stuk lastiger dan bouwen met hout
BioPartner 5 in Leiden. PTSA maakte voor dit project gebruik van een hergebruikte stalen constructie. Beeld PTSA

Bouwen met afval is een stuk lastiger dan bouwen met hout

De redactie is deze week weer op volle kracht en dat is te zien. We publiceerden een hele reeks aan mooie artikelen. Allereerst Valckensteyn 2.0, een galerijflat in aanbouw door Powerhouse Company. De constructie bestaat voor zo'n 85 procent uit hout, maar het gebouw heeft door de gipsafwerking en gevelafwerking van onderhoudsarme vezelcementplaat geen 'houten' uitstraling. 'Hout buiten toevoegen zou alleen maar draaien om marketing', aldus Stefan Prins.

Een ander houten ontwerp is het schildersatelier dat Pieter Bedaux in Tilburg tekende voor een van zijn grote voorbeelden. Volgens Floortje Keijzer is het een betoverende plek, beschut en tegelijk open naar de wereld. Een waar pareltje. Het succes zit hem volgens Bedaux in het dreamteam van een kunstenaarskoppel, twee timmermannen en een architect.

Bouwen met hout is steeds meer gemeengoed, maar bouwen met afgedankte materialen, producten en (gebouw)elementen allesbehalve. Terwijl dit zo logisch is nu we weten hoe kostbaar onze grondstoffen zijn, toch is de werkelijkheid weerbarstig. ‘Slopen is in onze sector een macht der gewoonte’, vertelt Jan Willem ter Steege aan Reinoud Schaatsbergen. ‘Een opdrachtgever vertrouwt hergebruik al gauw niet.’

Daarnaast kost het veel tijd om hergebruikte materialen op een goede manier opnieuw toe te passen. Hoe blijft een bestaand gebouw(element) van waarde? En als het toch wordt gesloopt, wat is er dan voor nodig om de materialen die vrijkomen opnieuw te gebruiken? In het eerste kwartaal van 2024 gaat de redactie op zoek naar antwoorden. Houd alle artikelen hierover in de gaten.

Veel leesplezier!

Groet, Merel Pit

Lees meer over

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.