Het woningtekort drukt op alles z'n stempel: van de verkiezingsuitslag tot de architectuur
Neue Derzbachhof in München, gezien vanaf de ruime fruitweide met speelplekken, ligstoelen en verhoogde bedden. Beeld Thomas Weinbergen

Het woningtekort drukt op alles z'n stempel: van de verkiezingsuitslag tot de architectuur

Hoe heeft het architectuurbeleid in Nederland - van de eerste architectuurnota in 1991 tot het failliet van Architectuurlokaal dit jaar - zich ontwikkeld? En wordt met de verkiezingsuitslag van vorige week het beleid helemaal de nek omgedraaid?


Kirsten Schipper weet precies hoe het zit, want ze is vorige week gepromoveerd op ons nationale architectuurbeleid. 'Mocht Wilders het voor het zeggen krijgen, dan zal dat in het ergste geval een einde betekenen van het ondersteunen van cultuur. Een beschavingsoffensief, dat inmiddels ruim twee eeuwen geleden begon met het verlichtingsdenken', vertelde ze Hanna Veltman. 

In de politiek heerst momenteel volgens Schipper ook een misvatting: ‘Het architectuurbeleid is geen ruimtelijk planbureau.’ Het rondetafelgesprek in de Tweede Kamer van 6 september was in die zin exemplarisch. Dat ging in haar ogen meer over woningen en waar die dan zouden moeten komen, dan over architectuur.

Het mag dan wel geen architectonisch vraagstuk zijn, het woningtekort in Nederland drukt momenteel wel op alles z’n stempel, van de verkiezingsuitslag tot de gerealiseerde architectuur. Het AD beschreef deze week de nieuwe generatie woningen zelfs als 'goedkope meuk'.

Maar hoe reguleren we dan de woningmarkt? Voor een antwoord op deze vraag keken we naar het buitenland. Daar zijn gemeenschappelijke woonprojecten met geëngageerde architectonische concepten in opkomst. Zelfbeheer en coöperatieve modellen beloven een hoge standaard van huisvesting tegen huurprijzen waar de markt niet tegen kan opboksen. We selecteerden drie inspirerende projecten.

Daarnaast sprak Floortje Keijzer met Fieke van den Beuken van woningcorporatie Trudo, die architectonische hoogstandjes oplevert vol met sociale woningbouw: ‘Wij staan voor aantrekkelijke plekken, dat is een kernwaarde van Trudo. Architectuur zetten we in om waarde toe te voegen voor de bewoners, maar ook voor onszelf. Want onze portefeuille wordt daardoor meer waard.’ Waarvan akte.

Lees alle must-reads!

Groet, Merel

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.

Beeld Merel Pit

Een zomer vol met vakantietips, hoopvolle zomergesprekken en 'Overwerk'

Dat Bruno Vermeersch en ik met onze gezinnen in Rijswijk zijn beland, lijkt op het eerste gezicht stom toeval. Maar dat is het niet. Werk staat in onze beide levens zo centraal dat we onze kinderen op deze plek wortel hebben laten schieten puur omdat we vanuit hier zo de snelweg op zijn, naar Amsterdam of Rotterdam. Of op de fiets naar Den Haag. Waar werk is, zijn wij.

Vlnr boven: Vincent van der Klei en Cécilia Gross. Onder: Do Janne Vermeulen en Marcel Barzilay

Videokanaal vol met ARC Talks

De redactie van de Architect heeft iets nieuws bedacht: ARC Talks, korte video's van inspirerende presentaties over architectuur. We hebben er al tien verzameld op ons YouTubekanaal. Bijvoorbeeld van Vincent van der Klei (Studioninedots) over wat voor hem goed wonen is, van Jan Jongert (Superuse) over nieuwe contractvormen voor architecten die circulaire ontwerpen maken of van Hade Steenwinkel (Fiction Factory) over afvalreductie in de bouw.

Vier must-reads en een must-listen

Vier must-reads en een must-listen

Deze week kon ik maar moeilijk uit alle artikelen van de redactie de must-reads kiezen. Daarom een heel lijstje.

Beeld Shutterstock

Waarom organiseren architecten zich niet?

Twee jaar geleden schreef ik het artikel 'Hoe leuk is het om te werken bij een architectenbureau?' Niet zo leuk, was de strekking. Daar kreeg ik veel reacties op. Zoveel dat ik samen met Thijs van Spaandonk een podcastreeks maakte over de werkcultuur bij architectenbureaus. We kwamen tot de conclusie dat er wel degelijk een keuze is in hoe de werkomgeving in te richten, voor zowel de werkgever als de werknemer.