Liefde voor architectuur 
Beeld Karin Borghouts

Liefde voor architectuur 

'Een goed project is beeldschoon én het moet iets geven, genereus zijn naar de context', aldus Gus Tielens. Evelien Pieters interviewde haar voor de rubriek Mevr. De Architect. Tielens vervolgt: 'Ik wil echt verliefd zijn op wat ik doe. Beeldschoon is natuurlijk vaag, maar als een ontwerper er heel liefdevol in heeft gestaan dan herken je dat. Ik wil geloven: dit wordt een goede plek. Dat is voor mij de sleutel naar werkplezier en trots.'

Iemand die even liefdevol in haar projecten staat, is Ninke Happel. Floortje Keijzer bezocht de net opgeleverde Fierensblokken in Antwerpen en ze was onder de indruk van dit ‘paleis voor de arbeider’. Samen met Molenaar&Co werkte Happel aan de renovatie ervan. ‘Het is ongelooflijk maar het had weinig gescheeld of de Fierensblokken waren gesloopt’, zegt ze verontwaardigd, ’terwijl we de woonkwaliteit die er nu is nooit in nieuwbouw hadden kunnen realiseren’. 

Als waarnemend BNA-voorzitter vertelde Jeroen de Willigen aan Reinoud Schaatsbergen dat de lobby van de branchevereniging zich veel meer moet richten op het verhelderen van de regelgeving voor architecten. ‘Demissionair minister Hugo de Jonge wil nu – ongetwijfeld ingefluisterd door Rijksbouwmeester Francesco Veenstra – onderzoeken of alle bouwaanvragen door een architect moeten worden gedaan. En ook of elke stad weer een onafhankelijke stadsbouwmeester moet installeren.’

Als dat nou eens zou lukken, dan weet ik zeker dat architecten met nog meer liefde aan hun projecten kunnen werken , met alle gevolgen (lees: goede gebouwen) van dien. Wie kan daar nou op tegen zijn?  

Lees alle must-reads van deze week! 

Groet, Merel 

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.