Groen mag eventuele armoede in de architectuur niet maskeren

Groen mag eventuele armoede in de architectuur niet maskeren

'Uiteindelijk moet de leuke gevel het hem doen. Goed om te beseffen dat een gevel slechts de kleren van de keizer zijn'. Architect Bruno Vermeersch reageerde via LinkedIn op de longread van Reinoud Schaatsbergen over modulaire houtbouw. Vooralsnog is het bouwen van kant-en-klare houten woningen in de fabriek niet goedkoper of sneller. En toch geloven veel mensen - waaronder demissionair minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge - dat dit de toekomst van de woningbouw is.

Om met eigen ogen te aanschouwen welke architectonische en woonkwaliteit modulaire houtbouw oplevert, bezocht Schaatsbergen drie recente projecten: Juf Nienke en Timberhouse in Amsterdam en Rivierduinen in Silvolde. Schaatsbergen concludeerde dat wanneer de architect geen tot weinig invloed meer kan uitoefenen op de architectuur, alle kaarten worden gezet op een aantrekkelijke leefomgeving. ‘Belangrijk? Zeker! Maar niet om eventuele armoede in de architectuur te maskeren’, aldus Vermeersch.

Welke woonkwaliteit realiseert Vermeersch zelf dan? Britte van Meurs bezocht zijn huis in Rijswijk dat half af is. Ze zag meteen: dit is één groot experiment. ‘Niks staat vast en alle gezinsleden beslissen mee. Vermeersch is een architect die zijn idealen voor het vak en zijn huis al onderhandelend zijn gezin binnen sluist.’ Wat hem betreft mag verbouwing van zijn huis nog best even duren. ‘Want wanneer het af is, is het spel gespeeld.’

Toevallig zitten zijn en mijn kinderen bij elkaar op school en kom ik Vermeersch vaak tegen. Zo kan ik nauwlettend in de gaten houden wanneer zijn experiment af is of zijn gezin er genoeg van heeft. Ondertussen doemen overal in de buurt opvallende opbouwen op voorzien van dezelfde gerecyclede plastictegel.

Groet, Merel

PS Charlotte Thomas interviewde deze week Simon Rombouts van Chainable over een modulaire, circulaire keuken die drie keer zolang meegaat als een gewone keuken. Ik zal binnenkort op het schoolplein even aan Vermeersch vragen wat hij hier nou weer van vindt.

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.