Must-reads: van wonen aan een hofje tot het ziekenhuis als middeleeuwse burcht
Het Knarrenhof in Zupthen. Tekening gemaakt door Nadia Nepels

Must-reads: van wonen aan een hofje tot het ziekenhuis als middeleeuwse burcht

De podcastreeks over zorgzame architectuur is deze week van start gegaan. Journalist Tracy Metz en ik praten allereerst met Evelien van Veen en Dorte Kristensen over ouderenhuisvesting. Een belangrijke opgave in onze vergrijzende samenleving. Tracy en ik kwamen er haast niet tussen, want beide architecten hadden meer dan stof genoeg om het over te hebben.

Ze zijn het erover eens dat het helemaal niet zo slecht is dat het bejaardentehuis bijna niet meer bestaat. Maar hoe gaan ouderen dan wonen? ‘Het zijn net mensen! Even divers als de rest en niet over één kam te scheren. Niet iedereen wil aan een hofje wonen’, aldus Kristensen. Toch wonen de mensen in het Knarrenhof in Zutphen, ontworpen door Van Veen, er met veel plezier, zo vond Nadia Nepels uit toen ze ter plekke was om er een tekening van te maken.

Daarnaast dook vakredacteur Charlotte Thomas deze week in de ontstaansgeschiedenis van het ziekenhuis, wat vroeger ook letterlijk een huis voor zieken was om ze zoveel mogelijk bij de rest van de samenleving weg te houden. Inmiddels is het ziekenhuis vooral gericht op genezing en wordt zelfs de stad zoveel mogelijk binnen gelaten, zoals bij het ZNA Cadix Ziekenhuis in Antwerpen door Robbrecht en Daem het geval is.

Maar zodra er weer een pandemie uitbreekt teren we al snel weer op de typologie van de middeleeuwse burcht, al pleit Wiegerinck voor een adaptief, pandemieproof ziekenhuis. Zij zetten in op een modulaire opzet waar crisiszorg en reguliere zorg naast elkaar opereren. Als er crisis uitbreekt wordt er een onafhankelijk noodziekenhuis binnen het ziekenhuis opgebouwd.

Kortom we hebben weer genoeg luister- en leesvoer voor je!

Groet, Merel

PS Als redactie hebben we lang gedubd of het nog wel verantwoord is om met het vliegtuig af te reizen naar Venetië voor de Architectuurbiënnale. Vakredacteur Floortje Keijzer ging wel. Lees haar bespiegeling!

Lees meer over

Merel Pit

Merel Pit

Hoofdredacteur de Architect

Merel Pit (1981) is sinds januari 2021 hoofdredacteur van de Architect. Daarmee is ze terug op haar ‘oude nest’ waar ze in 2008 als vakredacteur haar carrière in de architectuurjournalistiek begon. Heb je input voor sterke verhalen? Mail haar op merelpit@vmnmedia.nl.