Nominaties ARC22 Stedenbouw Award bekend

Voor de ARC22 Stedenbouw Award zijn genomineerd: Buurtskap de Tuunen op Texel door la4sale & Faro Architecten, Vitaal Nijmegen Winkelsteeg door PosadMaxwan en Kleine Zennepark in Brussel door OKRA Landschapsarchitecten en BRUT.
Vlnr: Buurtskap de Tuunen, Vitaal Nijmegen Winkelsteeg en Kleine Zennepark | Beeld vlnr: IC4U, PosadMaxwan en Okra & BRUT

De jury van de ARC22 Stedenbouw Award bestaat uit Ivar Branderhorst, Deborah Lambert, Marieke Berkers en Patrick van Klooster. De genomineerden zijn volgens de jury een voorbeeld voor de vakgenoten, waarbij de plannen richting geven aan de uitwerking en tegelijkertijd ook ruimte bieden voor de ideeën van de architecten en ontwerpers.

Uit een longlist koos de jury voor de volgende drie genomineerden:

Buurtskap de Tuunen

Woongebied de Tuunen door la4sale & Faro Architecten ligt op de rand van Den Burg op Texel. Het is een tijdelijke buurt en dient daarbij onder andere als redmiddel tegen de woningcrisis. De Tuunen biedt een unieke uitkomst tussen sociaal wonen en het behoud van het Texelse landschap. Zo bestaat het gebied voornamelijk uit flexwoningen en is ook de grond zo min mogelijk verhard. Naast de hoge kwaliteit sociale huurwoningen stimuleert de wijk ook tot gemeenschapsvorming.

Vitaal Nijmegen Winkelsteeg

Met Vitaal Nijmegen Winkelsteeg brengt PosadMaxwan een strategie op tafel die de complexiteit van het industriegebied samenbrengt met de maatschappelijke opgaven van nu en de toekomst. Hieronder behoren de energietransitie, de woningcrisis en de stedelijke vergroening. Het gebied transformeert onder het plan naar een multifunctioneel woon-werkgebied, met oplossingen voor parkeergelegenheid, recreatie en woonvoorzieningen. De strategie is ontwikkeld in nauwe samenwerking met de gemeente Nijmegen, waardoor er veel aandacht is naar het verloop van het project.

Kleine Zennepark in Brussel

Het Kleine Zennepark door Okra Landschapsarchitecten en Brut oogt op een transformatie van een stadwijk in Brussel. De chirurgische aanpak van ontwerpen resulteert in een promenade dat lucht en ruimte toevoegt in een dichtbebouwd gebied. Zo dient het plan de sociale cohesie van het gebied aan te pakken door het bieden van verschillende soorten ontmoetingsgelegenheden, waaronder scholen en cultuurcentra. De groene corridor speelt bovendien ook in op het duurzaamheidsvraagstuk.

Bekijk de video hieronder voor een indruk van het jurybezoek:

Op woensdagavond 2 november wordt de winnaar van de ARC22 Stedenbouw Award bekend gemaakt. Die avond vindt er in Amare, Den Haag een feestelijke avond plaats waar ook de andere ARC22 Awards worden uitgereikt.

Bekijk de genomineerde projecten

De ARC22 Stedenbouw Award is een initiatief van MBI en de Architect