Wie wint straks de ARC21 Stedenbouw Award?

Wie wint straks de ARC21 Stedenbouw Award?

"De genomineerde projecten hebben gemeen dat ze de gebruiker een plek geven en de openbare ruimte centraal stellen. Dat is de toekomst van de stedenbouw," aldus Edzo Bindels juryvoorzitter van de ARC21 Stedenbouw Award. En de nominaties? Dat zijn: Het Schinkelkwartier van Ziegler|Branderhorst i.s.m. de gemeente Amsterdam, De Nieuwe Stad in Amersfoort door ZUS en Catharijnesingel door OKRA landschapsarchitecten!

Tekst Afke Laarakker

Tijdens het beraad op de eerste jurydag boog de vierkoppige jury zich over de vraag wat een nieuw stedenbouwkundig plan moet betekenen voor de stad. Het belang van een goede koppeling met de grotere schaal kwam naar voren, de verbinding met de maatschappij, evenals vernieuwing en de relatie tussen openbare ruimte en stedenbouw. Op basis van die pijlers bediscussieerde de jury de 15 plannen van de door de redactie samengestelde longlist.

Vervolgens besloot de jury tot de volgende drie nominaties: Catharijnesingel in Utrecht door OKRA landschapsarchitecten, De Nieuwe Stad in Amersfoort door ZUS en Het Schinkelkwartier in Amsterdam door Ziegler|Branderhorst i.s.m. de gemeente Amsterdam.

"De Catharijnesingel is een prachtig verbindend project voor Utrecht. De opwaardering van de singels tot groene publieke ruimte is van grote meerwaarde voor álle bewoners"

"Het startpunt van de ontwikkeling -  een veelzijdige programma - is enorm goed gevonden: het geeft De Nieuwe Stad reuring. De keuze voor een plein als centraal punt is een goede vondst. De naar binnen gekeerde oriëntatie geeft het plangebied een aangenaam kleinschalig karakter"

"Het Schinkelkwartier is helder dankzij de visie voor het einddoel en tegelijk ruimtelijke en programmatische kaders. Het is een stevig, toekomstbestendig, flexibel en bovendien handzaam plan"

Ne een rondrit langs de projecten besloot de jury tot de winnaar van de ARC21 Stedenbouw Award. Wie dat is? Op 18 november vindt de uitreiking plaats in het Keilepand in Rotterdam. Edzo Bindels maakt namens de jury op die feestelijke avond de winnaar bekend.

Benieuwd? Bekijk de video voor een impressie:

Lees meer over de nominaties:

Afke Laarakker is freelance journalist. Tot mei 2023 was ze vakredacteur stede(n)bouw en landschapsarchitectuur.
Ze studeerde architectuur aan de TU Delft. Voor haar afstudeerproject kreeg ze een eervolle vermelding. Ze werkte kort als architect voordat ze besloot te gaan schrijven.