Glazuurstenen geven architectuur een glansrol

Glazuurstenen geven architectuur een glansrol

Met meer dan 9000 kleuren, een groot aantal vormen, afmetingen, afwerkingen en structuren zijn de toepassingsmogelijkheden van de glazuurstenen van St. Joris als gevelbekleding immens. "Als een architect iets bijzonders wil, moet hij bij ons aankloppen", zegt Jeroen van Thiel, directeur van St. Joris Keramische Industrie. "In co-creatie maken we er echt iets moois van."

St. Joris is een van de merken van bakstenenproducent Vandersanden. Nieuwbouw- of renovatieprojecten die zich ervoor lenen krijgen volgens Van Thiel echt een meerwaarde door bakstenen te gebruiken die voorzien zijn van een duurzame glazuurlaag. De wisselwerking van vorm en licht geeft elke gevel een bijzondere uitstraling. De stenen kunnen in de hele gevel verwerkt worden of in combinatie met andere materialen. Ze zijn ook heel geschikt om gericht accenten aan te brengen, bijvoorbeeld als deur- of raamomlijsting, als vlak, spekband of als onderdeel van een blokkenpatroon. Vanwege het gebruik van grondstoffen met een hoge kwaliteit, het éénbrandprocedé en de hoge baktemperatuur zijn de geglazuurde producten van topkwaliteit. Bij het éénbrandprocedé wordt de glazuur aangebracht op het ongebakken halffabricaat. In de oven ontstaat dan maximale hechting van de glazuur op het kleimengsel. En een groot voordeel is dat de kleurvaste stenen dankzij hun glazuurlaag graffitiproof zijn en daarnaast hitte- en vorstbestendig.

Glazuurstenen geven architectuur een glansrol

‘Dare to shine’

Onder de titel ‘Dare to shine’ zijn St. Joris en Vandersanden een campagne gestart om architecten te inspireren en te laten zien hoe ze hun creativiteit optimaal kunnen benutten. De adviseurs van St. Joris helpen bij de keuze uit de enorme collectie geglazuurde bouwkeramiek. Maar er zijn ook al heel wat ideeën van architecten vertaald in een nieuw type glazuursteen. De mogelijkheden zijn dan ook veel groter dan ze doorgaans verwachten als ze langskomen, is de ervaring van Van Thiel. “Ze wanen zich bij ons in een snoepwinkel. Ze zijn altijd verrast.”

In de loop der tijd zijn er veel verschillende soorten projecten nationaal en internationaal tot stand gekomen die mede dankzij glazuurstenen een gedurfd aanzicht hebben gekregen. Ze passen zowel in een klassiek gevelbeeld als in een modern gebouw. Denk bijvoorbeeld aan het Paleis van Justitie in Amsterdam, het Arsenal Stadium in Londen, de brandweerkazerne Antwerpen-Wilrijk en diverse appartementengebouwen in Moskou, Parijs en Londen. Maar ook verschillende scholen, wanden van onderdoorgangen, woningen en kadewanden zijn uitgerust met geglazuurde stenen van St. Joris.

Masterclass 11 en 12 november

Als onderdeel van ‘Dare to shine’ organiseren St. Joris en Vandersanden op 11 en 12 november een eendaagse masterclass voor architecten in een klein gezelschap over de ins en outs van geglazuurde stenen. Keramiste Christine Jetten, ambassadeur van geglazuurd bouwkeramiek, zal de masterclass leiden. Als locatie voor het ochtendprogramma is heel toepasselijk gekozen voor Grand Hotel Valies in Roermond, dat zijn opvallende uiterlijk te danken heeft aan de donkere glazuurstenen gevel. In de middag is er een rondleiding door de fabriek van St. Joris in het nabijgelegen Beesel, met onder meer uitleg door een van de kleurmeesters. Vervolgens kunnen de architecten ook zelf hun eigen glazuursteen maken. Na het bakken worden de stenen bij de deelnemers langsgebracht.

Aanmelden: stuur een mailtje naar mooiegevels@vandersanden.com en vermeld daarin je contactgegevens en voorkeursdag.

Meer informatie vind je via https://www.vandersanden.com/nl-nl/daretoshine.

Dit artikel is gesponsord door Vandersanden.