Architectuur wordt weer leuk met BIM!

Architectuur wordt weer leuk met BIM!

Kwalitatief betere ontwerpen realiseren en de bouw efficiënter maken. Dat is het doel waarmee KUBUS BIMcollab ontwikkelde. De distributeur van onder andere Archicad heeft het volgens Ronald de Graan, directeur customer success, in zijn DNA zitten om architecten en de bouw vooruit te helpen. Het bedrijf telt inmiddels bijna 100 medewerkers. "De meeste medewerkers hebben een achtergrond in de bouw of zijn opgeleid als architect, want je moet wel weten hoe het in de praktijk werkt", vertelt De Graan, die zelf ook een achtergrond als architect heeft.

KUBUS is specialist in alles wat met BIM-software te maken heeft; van ontwerpsoftware tot tools voor modelchecking en issuemanagement voor het verbeteren van modelkwaliteit. “Wij zijn continu in ontwikkeling. Op een organische manier zijn er steeds nieuwe diensten en producten toegevoegd aan ons portfolio. Voor sommige producten zijn wij distributeur, maar wij ontwikkelen zelf ook BIM-software”, vertelt De Graan.

Ontworpen door en voor architecten

Dit jaar viert KUBUS dat de organisatie 25 jaar distributeur is van BIM-software Archicad. Het succes van Archicad is makkelijk te verklaren, vindt De Graan. "Het is software die ontwikkeld is door architecten. Deze architecten weten welke behoeften er zijn en ook hoe zij aannemers kunnen faciliteren. Archicad wordt geroemd om de ontwerpvrijheid en gebruiksvriendelijkheid.” Hoe meer BIM toegepast wordt, hoe meer noodzaak er is voor modelchecking en modelvalidatie. “Met het gebruik van BIM-modellen door zowel architecten als aannemers is afstemming van, en communicatie over de BIM-modellen steeds belangrijker. Door BIM-modellen zijn conflicten (issues) van tevoren op te lossen. Hierdoor worden fouten in de bouw opgelost voordat er wordt gebouwd. De communicatie over issues verliep vooral via Excel en e-mail. Een project heeft al snel honderden modellen met duizenden issues. Dat is met enkele iteraties en meerdere bouwpartners al snel niet meer te managen”, vertelt De Graan.

BIM-softwarespecialist KUBUS geeft architecten meer controle over de uitvoering
BIMcollab wordt ingezet bij het managen van meer dan 300.000 issues tijdens de bouw van de nieuwe terminal van Kuwait International Airport.

Kwalitatief betere ontwerpen

KUBUS zou KUBUS niet zijn om hier niet met een oplossing voor te komen. In 2014 werd BIMcollab ontwikkeld. Een oplossing in de cloud waar alle issues in één centrale database worden verzameld. De architect, de installateur en de aannemer kunnen allemaal met hun eigen software de issues uit deze cloud-database inzien en behandelen binnen hun eigen software. De Graan: “BIMcollab biedt een unieke oplossing om communicatie over BIM-modellen effectief te faciliteren. Iedereen is hiermee geholpen. Het zorgt ervoor dat er kwalitatief betere ontwerpen worden gemaakt en maakt het bouwproces efficiënter. Faalkosten worden voorkomen door efficiënte communicatie. Niet alleen geometrie staat centraal, maar de modelkwaliteit wordt ook beoordeeld op inhoud.”

De Graan geeft een voorbeeld van een klant. “AECOM is bezig met de bouw van Kuwait International Airport Terminal 2, een project van 750.000 vierkante meter, ontworpen door Foster & Partners. Daar zijn nu al meer dan 300.000 issues efficiënt behandeld met behulp van BIMcollab. Dat zorgt ervoor dat de kwaliteit omhooggaat, maar ook dat er veel minder materialen verspild worden. Architectuur wordt weer leuk met BIM! Het geeft architecten meer controle over de uitvoering van hun project. Waarom dat belangrijk is? De architect is toch een beetje verworden tot designgoeroe, maar architectuur moet meer zijn dan alleen design.”

Trends

Ook sluit het werken met BIM heel mooi aan op de huidige trends in de architectuur, vindt De Graan. “Prefab houtbouw is zo’n trend. Onze software zorgt voor betere afstemming met leveranciers. Het biedt echt een kans, want je kunt beter sturen op kwaliteit. Alle materialen, inclusief de eigen schappen, zijn aanwezig in de BIM-modellen. Daardoor zijn aantallen en bijvoorbeeld de CO2-uitstoot veel preciezer te berekenen. Alternatieven zijn eenvoudig door te rekenen waardoor op bewijs gebaseerde keuzes te maken zijn”, legt hij uit.

Er zijn ook andere manieren waardoor de kwaliteit van gebouwen hoger wordt. De Graan: “Parametrische architectuur wordt vaak nog gezien als ontwerptool om bijzondere vormen te maken, maar het is juist heel goed toepasbaar om gebouwen beter te maken door met software snel verschillende opties door te laten rekenen. Evidence based design, waarbij aantoonbaar wordt gemaakt wat het optimale ontwerpalternatief is. Doordat dit nu direct binnen Archicad beschikbaar is, kan binnen enkele seconden worden uitgerekend wat de beste variant is en aangetoond worden dat deze aan de eisen voldoet.”

BIM-softwarespecialist KUBUS geeft architecten meer controle over de uitvoering
Ronald de Graan: “Bij al onze BIM-software ligt de focus op gebruiksvriendelijkheid."

Koplopers

De toepassingen zijn dus eindeloos. De Graan ziet de inzet van BIMcollab wereldwijd toenemen. Na een eerste integratie met Archicad volgden namelijk ook integraties met alle andere meest gebruikte BIM-softwarepakketten. "Nederland is al geruime tijd met BIM bezig. Hierdoor heeft KUBUS altijd bij de koplopers van BIM-implementaties gehoord. Wij merken per land dat hoe hoger de BIM maturity is, hoe meer BIMcollab wordt ingezet. Onze software wordt dan ook continu doorontwikkeld op basis van feedback van onze gebruikers. De nieuwste feature? Dat zijn de Smart Issues; integratie van modelvalidatie en communicatie van gevonden problemen. BIMcollab herkent nu automatisch een issue, waardoor issues automatisch afgehandeld kunnen worden op basis van verbeteringen aan de BIM-modellen. BIMcollab is echt een integratie van modelchecking en projectmanagement. Nóg meer gebruiksvriendelijkheid dus. Wij zien hier echt de toekomst in.”

Dit artikel is gesponsord door KUBUS.