Buitengewone elegantie: stormbestendige fixscreens als buitenzonwering
De penthouses zijn uitgerust met hoogwaardige verticale zonneschermen van Renson, ook op de glas op glas hoekvensters. Foto: Renson.

Buitengewone elegantie: stormbestendige fixscreens als buitenzonwering

The Yard is de naam van een acht verdiepingen tellende appartementencomplex in Kreuzberg, Berlijn. De bovenste twee penthouseverdiepingen kregen stormbestendige Fixscreens van Renson als buitenzonwering aangemeten. Het grote oppervlak en de strakke en onopvallend slanke uitvoering van de hoogwaardige zonwering geeft de penthouses een buitengewone elegantie. De hoge windbestendigheid is 8 hoog uiteraard ook een flinke meerwaarde naar duurzaamheid toe.

De 51 wooneenheden van dit acht verdiepingen hoge en ongeveer 70 meter lange appartementencomplex in de Berlijnse wijk Kreuzberg hebben een eenvoudige gevel op het noorden. In het zuiden laat het afwisselende balkonlandschap dan weer zien dat geen enkel appartement hier op het andere lijkt. Vooral de penthouses vallen op. De twee verdiepingen tellende dakappartementen profileren zich met fijn uitgewerkte geometrische vormen.

Windvaste zonwering

Külby Architecten gaf de eisen op het gebied van zonwering voor de penthouses op een doordachte manier vorm. Die moest niet alleen strak en streepvrij zijn en een passende kleur hebben. De doekzonwering moet vooral ook stormvast zijn, zeker als ze 7 of 8 hoog dit soort grote raamoppervlakken moeten kunnen coveren. De Fixscreens van de Belgische fabrikant Renson voldeden aan elk van die eisen. Het bedrijf was destijds het eerste in Europa dat windbestendige zonneschermen met zijdelingse ritsgeleiders ontwikkelde. Inmiddels omvat het productassortiment alle mogelijke toepassingen van zowel verticale als horizontale zonwering voor elk type raam, ook in combinatie met raamroosters voor toevoer van verse buitenlucht. En dat voor zowel nieuwbouw als renovatie. Architect David Külby: “We hebben voor elk raam de meest geschikte zonwering gekozen. Voor de penthouses op de zevende en achtste verdieping zijn dat ontegensprekelijk zonweringsdoeken, de grote balkons op de onderliggende verdiepingen waren dan weer beter af met buitengordijnen.”

“We hebben voor elk raam de meest geschikte zonwering gekozen."”

Voor de penthouses in Berlijn werden screens met rechtlijnige doekkasten in geëxtrudeerd aluminium besteld. De zijgeleiders met geïntegreerde geleiderrails dekken zorgvuldig de 19 cm dikke gevelopbouw met isolatie en bepleistering af. Hierdoor ontstaan eenvoudige en elegante oplossingen voor de grote ramen, waarvan de zonwering haast niet te onderscheiden is. Met de aluminium onderdelen (doekkast, zijgeleiders en onderlat) in hetzelfde kleur brons afgewerkt als de aluminium ramen, integreert de zonwering zich met andere woorden naadloos in de gevel.

Fixscreens van Renson in The Yard
Ondanks het feit dat de zonwering neergelaten is, zijn de kamers licht en is het uitzicht naar buiten niet volledig geblokkeerd. Foto: Renson

Geleid en doorzichtig

De kleur van de doeken komt dan weer overeen met de kleur van de buitengordijnen op de onderliggende verdiepingen. En dat heeft niet alleen te maken met de wens van de architect om een uniforme look na te streven. “Want daarnaast wilden we ook een relatief transparant doek, terwijl de technische kenmerken toch moesten voldoen aan de voorgeschreven energieprestatie-eisen. Daarom viel de keuze op een stof die aan weerskanten verschillend gecoat is,” aldus David Külby. Het grote voordeel van buitendoekzonwering is dat het zicht naar buiten steeds behouden blijft. Zelfs met de zonwering neergelaten, blijft er binnen ook op warme dagen voldoende daglicht beschikbaar en heb je niet het gevoel opgesloten te zitten. Zeker in appartementen met grote raamoppervlakken is dat een niet te onderschatten meerwaarde.

Strak, hoog en overhoeks

De windbestendige Fixscreen doekzonwering van Renson is verkrijgbaar tot een maximale grootte van 22 m2 en tot een hoogte van 6 meter. Dit maakt het ook mogelijk om windbestendige screens uit één stuk over twee verdiepingen te spannen. Eén van de exclusieve penthouses, waar een raam zich over twee verdiepingen uitstrekt, kreeg zo’n doekzonwering aangemeten.

Panovista Max beschut hoekbeglazing tegen de zon, zonder dat de doekzonwering het panoramisch zicht belemmert.”

Maar het gaat er nog verder, want in het Berlijnse bouwproject werden ook voor de glas op glas hoekvensters voor doekzonwering gekozen, zonder storende geleiders op de hoek. Met de ontwikkeling van de Panovista Max slaagt Renson er namelijk in om ook hoekbeglazing te beschutten tegen de zon, zonder met de doekzonwering neergelaten te moeten inboeten aan panoramisch zicht naar buiten. Z’n windbestendigheid dankt de Panovista Max aan het feit dat de twee doeken uit twee afzonderlijke kasten bij het neerlaten op de hoek in elkaar ritsen. Zo ontstaat er een volledig ‘gesloten’ overhoekse zonwering, zonder profielen op de hoek die het zicht naar buiten alleen maar zouden belemmeren, iets wat absoluut niet zou stroken met de keuze voor glas op glas hoekvensters. Dit type doekzonwering kan aan weerskanten gebruikt worden voor ramen tot 6 meter breed en tot 3,4 meter hoog, waarbij het maximale totaaloppervlak van de Panovista max 30 m2 bedraagt.

Fixscreens van Renson in The Yard
De Fixscreen zonneschermen van Renson met hun rechte lijnen, kreukvrije stof en extreem slanke uitvoering overtuigen zelfs op grote oppervlakken. Foto: Renson

Met ook nog zijdelings openschuivende doekzonwering (Slidefix), doekzonwering voor schuinliggende beglazing (Topfix) en nu ook windvaste doekzonwering voor minimalistische ramen (Fixscreen Minimal) in het assortiment, heeft Renson een zonweringsoplossing in huis voor elk type raam, tot zelfs vliesgevels toe. Design speelt daarbij een belangrijke rol. Het zorgt ervoor dat doekzonwering subtiel deel kan uitmaken van de gevel, terwijl het toch de zon kan tegenhouden waar dat het efficiëntst is: namelijk nog voor die het raam bereikt. Zo kon ook hier de architect voor de verschillende en individuele penthouses van dit wooncomplex met aangepaste oplossingen een uniform en onopvallend totaalbeeld creëren.

Dit artikel is gesponsord door Renson.