Project Lake District in Knokke: samenwerking cruciaal bij bouwkundige uitdagingen

Project Lake District in Knokke: samenwerking cruciaal bij bouwkundige uitdagingen

Verdiepingshoge ramen en deuren, slanke stijlen, wind- en waterdichtheid. De architect van het appartementencomplex Lake District aan de kust in Knokke zorgde voor aardig wat logistieke en bouwkundige uitdagingen bij de uitwerking van de detaillering van het gebouw. Een goede samenwerking tussen alle partijen zorgde voor succes.

Omgevingsfactoren hebben invloed op materiaal- en systeemkeuzes en daarmee op een ontwerp. Dat klinkt logisch, maar zorgt vaker dan je denkt voor issues bij de uitwerking van de detaillering van een gebouw. Zo ook bij appartementencomplex Lake District aan de kust in Knokke.

Lake District kenmerkt zich door organische vormen, optimale lichtinval en diverse bouwvolumes. Het markante lijnenspel van dit project zorgt voor een uniek beeld in het Belgische Knokke. Het complex bestaat uit drie gebouwen van verschillende groottes en biedt ruimte aan 166 appartementen, een hotel en 600 m2 kantoorruimte. Daarnaast krijgt 3000 m2 een commerciële bestemming. Een flink gebouw dus dat voorjaar 2023 wordt opgeleverd.

Lastige maatvoering door organische vormen

Er is sprake van cascobouw. Er is een betonnen vloer. Er zit een balkon aan gestort en er zijn kolommen geplaatst. Vanaf daar gaat dan de ‘invulling’ van start. Niet één verdieping is hetzelfde. Organische vormen maken de maatvoering bovendien lastig. Een uitdagend project dus.

‘Al in de calculatiefase konden we meedenken voor de meest passende systeemoplossing voor de gevel van dit markante project. Dat is niet in alle projecten zo, maar wel wenselijk om problemen te voorkomen.' Aan het woord is Andreas Ververis, key-accountmanager bij Reynaers Aluminium in Nederland. Het bedrijf ontwikkelt aluminium systemen voor ramen deuren en gevels.

‘Bouwbedrijf, projectontwikkelaar en vastgoedinvesteerder Ghelamco Group vroeg onze Belgische collega’s om mee te denken over de beste geveloplossing voor dit project. In deze fase kwam onze partner Byldis, gespecialiseerd in integrale assemblageoplossingen binnen het Europese midden- en hoogbouwsegment, in beeld. Reynaers Aluminium Nederland werd gevraagd om, vanuit eerdere samenwerkingen met Byldis in Nederland, mee te denken in het project.'

Verdiepingshoge ramen en deuren, slanke stijlen, wind- en waterdichtheid. De architect stelde behoorlijk veel eisen op gebied van techniek, esthetiek en vergeet ook het bedieningsgemak en comfort niet.

Het markante lijnenspel van Lake District zorgt voor een uniek beeld in het Belgische Knokke.
Het markante lijnenspel van Lake District zorgt voor een uniek beeld in het Belgische Knokke.

'Uiteindelijk werd bewust gekozen voor de combinatie van aluminium raam- en deursysteem MasterLine 8 en aluminium hefschuifsysteem MasterPatio dat eerder een Red Dot Award ontving. Doordat deze systemen op elkaar zijn aangepast, zijn ze perfect met elkaar te combineren. Voor dit project hebben we de standaard profieluitvoering van MasterPatio vertaald naar een specifieke projecttoepassing. We konden hierdoor goed inspelen op de vraag vanuit de opdrachtgever' legt Ververis uit.

Uitvoeringstechnische haalbaarheid

Ook Marcel van Bruggen, hoofd Montage bij Byldis, was al in een vroeg stadium betrokken bij het project. 'Qua logistiek, doorbuigingen van vloeren en belastbaarheid waren er toch wel wat uitdagingen in dit project.'

Om zoveel mogelijk aan de voorkeuren en wensen van de architect te voldoen, werkten alle partijen samen aan de optimalisatie in ontwerp en modificatie. Maar het moest ook uitvoeringstechnisch haalbaar zijn. 'Denk maar aan onderhoud, garanties die worden afgegeven en een juiste glassamenstelling voor in de hefschuifpui', benoemt Van Bruggen.

Modificatie op locatie

Voor Lake District is een team op locatie in Knokke aan de slag gegaan met het modificeren van bepaalde kozijnen. Sommige kozijnen zijn letterlijk daar ter plekke samengesteld. Mede omdat de kozijnen met dusdanige afmetingen niet meer op een verantwoorde manier te vervoeren zijn.

Andreas Ververis (links) en een technisch adviseur van Reynaers inspecteren een pui in Lake District.
Andreas Ververis (links) en een technisch adviseur van Reynaers inspecteren een pui in Lake District.

'In een heel vroeg traject moet je dus met een goed plan komen, inzichtelijk maken waar je tegenaan kunt lopen. Met de opdrachtgever gingen we om tafel en ontstond er een waterdicht plan. Ook moet je hierin soms andere keuzes maken dan vooraf bedacht, maar uiteindelijk kwam dit ten goede aan het unieke project.'

Logistieke en bouwkundige uitdagingen

Logistieke en bouwkundige uitdagingen stonden tijdens dit project op de voorgrond. Van Bruggen: 'In het begin werd de onderconstructie gemaakt zodat we de toleranties in de bouw kunnen opvangen. Daarna is het geheel waterdicht gemaakt en rondom geïsoleerd. Daarnaast moeten we ook rekening houden met de gestelde eisen aan wind- en waterdichtheid, hetgeen bij zo’n gebouw hoort.' 

Testen van het systeem

'Voor Lake District is er in Nederland samen met Reynaers Aluminium een complete pui ontwikkeld. Deze is in een later stadium door Byldis geproduceerd. Vervolgens is deze opstelling in het testcentrum op de Reynaers Campus in Duffel getest. Aan de hand van die testuitslagen zijn wat kleine aanpassingen doorgevoerd. Dit had met name te maken met de smalle middenstijl waardoor de ontwatering niet helemaal naar wens verliep' legt Van Bruggen uit.

Variabele details

Niet één verdieping is hetzelfde bij Lake District. 'Van te voren meten we eigenlijk niets in en wordt uitgegaan van de beschikbare tekeningen van het project. Met de organische vormen van dit project was de maatvoering soms best lastig. De hefschuifpui loopt heel natuurlijk over in de gehele gevel en in vloeren en vlonders aan de buitenzijde. Dit komt echt op de millimeter aan. We hebben voor de pui in dit project, samen met de experts van Reynaers Aluminium, een specifiek detail bedacht die we variabel kunnen maken. Hierdoor konden we de doorbuiging van de vloeren goed opvangen. We hebben hier te maken met puien van acht tot negen meter lang. Dan moet je een bepaalde mate van doorbuiging kunnen opvangen, mede omdat het anders ten koste gaat van functionaliteit maar ook qua dichtheid', aldus Van Bruggen.

Ververis vult aan: 'Elkaar ondersteunen is bij zo’n project belangrijk. De monteurs van Byldis kregen van de engineers van Reynaers Aluminium speciale trainingen om het product op de juiste manier te verwerken. We voerden bovendien een uitgebreide montagecheck op locatie uit. Tijdens de bouw van Lake District gaven we tips en trics in het afstellen van het systeem.'  

Project in aanbouw zelf bekijken

'Wil je met eigen ogen zien hoe dit project tot stand is gekomen, bekijk dan de korte video. Die neemt je mee door het project terwijl het nog in aanbouw is en geeft uitleg. Zo ervaar je de complexe detaillering zelf', besluit Ververis.

Dit artikel is gesponsord door Reynaers Aluminium