Longlist ARC21 Detail Award

Longlist ARC21 Detail Award

Wat goed om te zien dat er zoveel aandacht is voor detaillering in architectuur. Goede detaillering draagt immers bij aan de esthetiek, de functionaliteit en de duurzaamheid van een gebouw. Na een lange vergadering is de redactie uiteindelijk tot een longlist van vijftien projecten gekomen. De vooraf opgestelde criteria waren hierbij leidend.

De selectie bestaat uit voltooide projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaalconcept. Ook is er expliciet gelet op in hoeverre ze bijdragen aan de duurzaamheid van een gebouw. Goede detaillering is immers medebepalend voor de ervaring, de waardering en de circulariteit van een pand.

De onafhankelijke jury - onder leiding van Marlies Rohmer - bespreekt deze longlist en komt uiteindelijk in september tot drie nominaties. Deze projecten bezoekt de jury om op 18 november  tijdens een feestelijke uitreiking de winnaar bekend te maken.

De ARC21 Detail Award is een initiatief van QbiQ Wall Systems en de Architect

Onderstaand, in willekeurige volgorde, de inzendingen die op de longlist staan.

Bovenste rij vlnr: Tuinkantoor, Circular pavilion. Onderste rij vlnr ESP lab, Koelmalaan en Holiday Home

Tuinkantoor voor illustrator Stijn Felix, Gent – ae-architectenbureau
Een extra ruimte drong zich op als werkplek voor Stijn Felix die als illustrator hoofdzakelijk van thuis uit werkt. Het stappen door de tuin geeft nét die nodige afstand voor concentratie.

A circular pavilion, Rotterdam – Studio ACTE
De missie van dit project was het ontwerpen en bouwen van een tijdelijk slaapobject op het terrein van de Kroon. Als hut moet het comfort bieden voor twee personen voor een kort verblijf. Het object mag geen stevige fundering hebben en moet gemakkelijk uit elkaar te halen zijn.

ESP lab, Delft – HP architecten
De TU Delft werkt aan één van de belangrijke maatschappelijke vraagstukken van onze tijd; de overgang naar duurzame energie (de energietransitie). Een groot deel van dit onderzoek vond plaats in het High Voltage lab.

Renovatie Koelmalaan, Alkmaar – BureauVanEig
Twee woonblokken aan de Koelmalaan in Alkmaar zijn gerenoveerd en verduurzaamd. Het gaat om 48 sociale huurappartementen uit de jaren zestig. Met de verduurzaming zijn de woningen gasloos gemaakt en naar energielabel A++ gebracht.

Holiday Home – Orange Architects
De opdrachtgever vroeg Orange Architects om een ontwerp te maken voor een compacte vakantiewoning op Texel, ter vervanging van een verouderde, bestaande vakantiewoning. Holiday Home is gelegen in De Koog, in de directie nabijheid van de duinen en het strand.

Bovenste rij vlnr: Prins Constantijn, Parkeergebouw Berlijnplein. Onderste vlnr: Entreegebouw Koning Willem I College, 49 neongeheimen en Villa Ventura.

Prins Constantijn, Leeuwarden – Studio Nauta en De Zwarte Hond
Het bestaande gebouw van de Prins Constantijnschool in Leeuwarden was verouderd en toe aan vernieuwing. Besloten werd om de bestaande school te verbouwen en uit te breiden met nieuwbouw.

Parkeergebouw Berlijnplein, Utrecht – Zecc Architecten
Aan het Berlijnplein in Utrecht heeft Zecc een bijzonder parkeergebouw gerealiseerd dat met een opvallende toren een landmark toevoegt aan Leidsche Rijn Centrum. Het gebouw biedt plaats aan 620 voertuigen en heeft een publieke plint.

Entreegebouw Koning Willem I College – Nieuwe Architecten
“Het beste gebouw voor het beste onderwijs” Dat was kortom de vraag die het KW1C aan Nieuwe Architecten stelde. Zij hebben dit geïnterpreteerd als een opgave waarbij wij het gebouw onderdeel laten zijn van de leeromgeving. Het is de kans om mogelijkheden te tonen van bewust, duurzaam en circulair materiaalgebruik.

49 neongeheimen, Leerdam – studio BLAD
49 neongeheimen is een geometrische installatie uit de jaren 90, van kunstenares Marijke de Goey. Sinds de plaatsing heeft het de publieke opinie van Leerdam verdeeld. Studio BLAD is gevraagd voor de herinrichting van het plein om het weer onderdeel te maken van de stad en het collectieve geheugen.

Villa Ventura, Sint Oedenrode – RHAW architecture
Een Spartaanse villa van duurzaam hout, glas en beton, subtiel opgetild in het arcadisch landschap van de Dommelvallei, is het resultaat van een gedroomde samenwerking tussen architect en bewoners.

Bovenste rij vlnr: 2Peer, Terrazza. Onderste rij vlnr: Foeliestraat, Little C en Top Up

2Peer, Amsterdam – LEVS
Het Cruquiuseiland transformeert van industrieel havengebied tot stijlvol woongebied waar industriële historie en wonen, werken en cultuur samen komen. Het appartementengebouw 2Peer staat in het nieuwe groene hart van het eiland en vormt het scharnier tussen de Insulinde-gebouwen uit 1919 aan de binnenbocht van de weg en de karakteristieke Sigma-fabriek uit 1958 aan de buitenbocht.

Terrazza, Amsterdam – M3H
Terrazza is een ensemble van drie bakstenen woongebouwen met 122 woningen (van studio’s tot maisonnettes, appartementen en dak villa’s) in een nieuwe woonwijk op het Zeeburgereiland, ontworpen in opdracht van BPD. De drie bouwdelen lopen getrapt op en sluiten aan op de omliggende bebouwing; aan de noordzijde 12 meter hoog en aan de zuidzijde, aan het park van de wijk, hoogteaccenten tot 36 meter.

Foeliestraat 2-4, Amsterdam – Ronald Janssen Architecten
De opgave betrof de invulling van een klein kavel in het centrum van Amsterdam naast een rijksmonument. Het gebouw heeft zes appartementen, een commerciële ruimte en een fietsenstalling. De grootste uitdaging zat in de inpassing en de hoge geluidbelasting.

Little C, Rotterdam – CULD
Little C viert hoog stedelijk, informeel wonen in een woongebied waarin stedenbouw, architectuur, detaillering en buitenruimte elkaar in één verhaal versterken. De bruggen, balkons, balustrades en noodtrappen dragen bij aan de samenhang en voegen een extra laag toe aan het stoere karakter.

Top Up, Amsterdam – TOM FRANTZEN et al.
Het grotendeels houten appartementencomplex Top-Up is een optopping op de karakteristieke ronde betonwanden van een voormalig bedrijfspand dat gedeeltelijk gesloopt is. Top-Up is een 'open Building', zo flexibel indeelbaar dat het ook voor een nu nog onbekend gebruik in de toekomst geschikt is.

ARC21 Detail Award

Goede detaillering draagt bij aan de esthetiek, de functionaliteit en de duurzaamheid van een gebouw. Goede detaillering is medebepalend voor de ervaring, de waardering en de circulariteit van een pand. De ARC Detail Award bekroont architectonisch uitdagende, reeds voltooide projecten die zich onderscheiden door innovatieve details binnen een samenhangend totaalconcept. De inzendingen wordt beoordeelt door Marlies Rohmer (voorzitter); Ard Hoksbergen; Annebregje Snijders, AnnA architect; Nils-Jan Eekhout, Octatube en Willem Wopereis (secretaris).

De ARC Detail Award wil het belang van goed overleg tussen architecten, aannemers, toeleveranciers en opdrachtgevers benadrukken en stimuleren.

Prijsuitreiking

De winnaar van de ARC21 Detail Award wordt op 18 november 2021 bekend gemaakt via een live event. Mocht dit door opgelegde maatregelen van de overheid niet mogelijk zijn dan wordt de uitreiking uitgesteld tot het voorjaar van 2022.

Lees ook: