En de winnaars van de ARC21 Awards zijn....
Uitreiking ARC21 Awards in het Keilepand in Rotterdam. Beeld Cynthia van Dijke

En de winnaars van de ARC21 Awards zijn....

In het Keilepand in Rotterdam zijn de winnaars van de ARC21Awards bekend gemaakt. De prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, innovatie, stedenbouw, interieur, detail en meubel. Daarnaast is Superuse Studios onderscheiden met de ARC21 Oeuvre Award en mocht Frank Loer de ARC21 Jong Talent Award in ontvangst nemen.

Voor de ARC21Awards zijn dit jaar (ondanks corona) ruim 400 inzendingen binnengekomen. De onafhankelijke jury’s stonden voor de opgave om uit deze inzendingen de nominaties en winnaars te selecteren. Samen geven de winnaars een mooi overzicht van de huidige staat van de Nederlandse en Vlaamse ontwerpcultuur.

Architectuur als culturele ingreep

Na ampel beraad heeft de jury in de spiegel gekeken en besloten om het Depot Boijmans Van Beuningen voor te dragen voor de ARC21 Architectuur Award. 'Dit gebouw weet op de meest eminente manier de relatie tussen stad en architectuur, tussen publiek en beschouwer, en tussen inhoud en vorm te conceptualiseren. Een gebouw dat de stad haar eigen spiegel voor houdt, en achter deze spiegel de kunst uit het verleden en heden beschermt en ontsluit.' De jury hoopt dat het project op die manier ook de Nederlandse architectuur als geheel meer op de wereldkaart kan zetten.

Depot Boijmans van Beuningen door MVRDV wint de ARC21 Architectuur Award. Beeld Ossip van Duivenbode

Hoop in duistere tijden

Marjan van Aubel Studio is met The Netherlands Pavilion Solar Roof in Dubai de winnaar geworden van de ARC21 Innovatie Award. De jury wil met deze uitverkiezing benadrukken dat de klimaatcrisis niet wacht, die crisis is nu. 'De realisatie van projecten zoals dit zonnedak zijn nodig om de politieke en maatschappelijke verandering op gang te brengen.'

Marjan van Aubel Studio is met The Netherlands Pavilion Solar Roof in Dubai de winnaar geworden van de ARC21 Innovatie Award.
Marjan van Aubel Studio is met The Netherlands Pavilion Solar Roof in Dubai de winnaar geworden van de ARC21 Innovatie Award

Een pleidooi voor kaders wint de ARC21 Stedenbouw Award

Unaniem verkiest de jury het Schinkelkwartier in Amsterdam door Ziegler|Branderhorst i.s.m. de gemeente Amsterdam tot de winnaar van de ARC21 Stedenbouw Award. De keuze is niet alleen een waardering voor het plan maar ook een boodschap voor het vak én de gemeentelijke overheid: neem initiatief, verken de toekomst, toon visie en bied handelingsperspectief. Stedenbouw is bij uitstek de discipline die zich moet bemoeien met de grotere verbanden, de relaties en de samenhang van de gebouwde omgeving. Op dat fundament kunnen nieuwe initiatieven stralen. 'Het is een stevig, toekomstbestendig, flexibel en bovendien handzaam plan'. De jury verwacht als gevolg daarvan minder onduidelijkheid en discussie; ook initiatiefnemers als marktpartijen weten wat de randvoorwaarden zijn voor ideeën en innovaties.

Schinkelkwartier Ziegler|Branderhorst
Het Schinkelkwartier in Amsterdam door Ziegler|Branderhorst i.s.m. de gemeente Amsterdam wint de ARC21 Stedenbouw Award

Interieur in het DNA van het ontwerp

De jury van de ARC21 Interieur Award wijst het ontwerp voor het Christelijk Lyceum Veenendaal door NOAHH & Ex Interiors aan als winnaar. Van meet af aan waren de opdrachtgever, de gebruikers, de architecten en de interieurarchitecten op een gelijkwaardige manier in samenspraak. Deze immense betrokkenheid is voelbaar in het eindresultaat. Het Christelijk Lyceum Veenendaal vormt een atypische maar volgens de jury een terechte winnaar voor de ARC21 Interieur Awards omwille van het overstijgen van de esthetische duurzaamheid, de complexiteit en voornamelijk de betrokkenheid van alle partijen. 'Een project waar veel uit te leren valt!'

Interieur Christelijk Lyceum Veenendaal door NOAHH. Beeld Katja Effting en Alexander van Berge
Het interieur van het Christelijk Lyceum Veenendaal door NOAHH is onderscheiden met de ARC21 Interieur Award. Beeld Katja Effting

Eigenzinnig vakmanschap

Het woongebouw aan de Foeliestraat in Amsterdam is door de jury van de ARC21 Detail uitgeroepen tot winnaar. Het ontwerp van Ronald Janssen Architecten is volgens de jury 'genadeloos doordacht en voegt zo aan een historisch gelaagde plek een verwonderlijk eigentijdse laag toe.' Aan de Foeliestraat in Amsterdam prijkt een eigenzinnige, nieuwe gevel in een historisch complexe context. Ronald Janssen maakte de verschillende tijdsgeesten tot startpunt van het ontwerp. Enerzijds het traditionele naastgelegen VOC-pakhuis met horizontale banden in een symmetrische metselwerk gevel. Anderzijds de ideeën van de moderne stad, waar de grote verkeersaders voor de deur een erfenis van zijn. Een dichte gevel met weinig glas was vanwege de geluidsbelasting een voor de hand liggende keuze geweest. Maar de wens voor licht, lucht en ruimte in de appartementen lag aan de basis van een ontwerp met tachtig procent glas.

Foeliestraat 2-4 door Ronald Janssen Architecten. Beeld Sebastian van Damme
Foeliestraat 2-4 door Ronald Janssen Architecten wint de ARC21 Detail Award. Beeld Sebastian van Damme

Bedriegelijke eenvoud

Voor de ARC21 Meubel Award ging de jury op zoek naar ontwerpen de uitblinken op het gebied van duurzaamheid, urgentie en narratief. De winnaar, de Occony Peak Chair door Joost van der Vecht onderscheidt zich met een bedrieglijke eenvoud. Bijzondere materiaalexperimenten zijn efficiënt uitgewerkt tot een circulair product dat de potentie heeft om in grote oplagen te worden vervaardigd. In een meubeltypologie die op een clichématige manier eenvormig is, onderscheidt dit ontwerp zich met een herkenbare uitstraling, zonder daarbij de doorsnee gebruiker te vervreemden. Nota bene met bescheidenheid is een meubel gecreëerd dat daadwerkelijk een verschil kan maken.

Occony Peak Chair – Joost van der Vecht
Occony Peak Chair door Joost van der Vecht wint de ARC21 Meubel Award

Frank Loer: Jong talent met bravoure

Met de ARC Jong Talent Award wil de Architect (interieur)architecten, stedenbouwkundigen en landschapsarchitecten belonen die zich al op jonge leeftijd onderscheiden. Een vernieuwende visie op het vakgebied, samenleving en ontwerp is een basisvoorwaarde. Net als lef en ambitie. En niet onbelangrijk: het jonge talent weet ideeën om te zetten in concrete ontwerpen: droom en werkelijkheid gaan hand in hand.  Voorbeeld hiervan is volgens de jury de winnaar Frank Loer 'een architect met de juiste dosis lef'. De jury prijst zijn ondernemersgeest, een kwaliteit die binnen het Nederlandse architectuurveld onmisbaar is. Loer geeft een goede pitch en maakt een slimme, betrouwbare indruk. Een ontwikkelaar zal denken: 'ik heb nog wel ergens een kaveltje liggen'.

Frank Loer
Frank Loer is de winnaar van de ARC21 Jong Talent Award

Gamechanger wint

Met de toekenning van de ARC21 Oeuvre Award aan Superuse Studios, wint een ware gamechanger die overtuigend toont dat het anders kan. De jury - onder leiding van Juliette Bekkering - roemt zowel hun gebouwde als hun ongebouwde oeuvre, waaronder alle activiteiten die ze ondernemen waarmee ze de weg hebben geplaveid voor circulair ontwerpen en bouwen.

Superuse Studios wint de ARC21 Oeuvre Award

ARC21 Awards

Met de ARC21 Awards wil de redactie van de Architect creatieve, ondernemende en innovatie ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken. De prijzen bekronen het allerbeste werk van afgelopen het jaar in de categorieën architectuur, stedenbouw, interieur, meubel, detail, innovatie en development. Verder worden de ARC21 Jong Talent Award en de ARC21 Oeuvre Award uitgereikt.

De ARC21 Awards zijn een initiatief van de Architect en haar partners Kubus, MBI, Cosentino, Casala, Oniro, QbiQ, JUNG en Kingspan

Wil je alles nog eens nalezen of bekijken? In ons speciale digizine rond de ARC21 Awards is alles terug te vinden. Ga hier naar de special over de ARC21 Awards >

Bekijk de winnende projecten

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.