Kijktip: Winy Maas - Under tomorrow's sky
Winy Maas. Foto Martin Dijkstra

Kijktip: Winy Maas - Under tomorrow's sky

In de Close Up-documentaire Winy Maas - Under tomorrow's sky, te zien op 2 juni op NPO2, wordt het werk van Winy Maas in Nederland en in Azië belicht. Volgens regisseur Jan Louter, die de architect bijna twee jaar volgde is de documentaire een portret van een bevlogen man die het als zijn missie ziet om oplossingen te bedenken voor de stad van de toekomst.

In de documentaire reizen regisseur Jan Louter en architect Winy Maas naar onder meer China en Taiwan. Maar ook de nieuwste ontwerpen van Maas in Nederland komen voorbij. Aan de hand van zijn tot de verbeelding sprekende ontwerpen is te zien waar Winy Maas als architect en stedenbouwkundige mee te maken heeft. Maas: “Als je beseft dat de wereldbevolking in 2050 met 5 miljard mensen groeit en de meeste van al die mensen dan in steden wonen dan moeten we de lucht in en innovatieve vormen van hoogbouw ontwikkelen waar mensen aangenaam kunnen wonen en werken”.

In Nederland zijn Winy Maas en architectenbureau MVRDV vooral bekend van de Markthal in Rotterdam - en recent door het ontwerp van Depot Boijmans Van Beuningen, dat dit najaar geopend wordt.

Kijkje achter de schermen

De kijker wordt deelgenoot van wat er zich achter de schermen afspeelt en welke obstakels en problemen Winy Maas en het MVRDV-team moeten overwinnen om hun doel te bereiken. Ook laat de documentaire de eerlijke en ‘rauwe’ kant zien van het architectenleven; ontwerpen en projecten waar vaak maanden aan gewerkt is en die uiteindelijk niet doorgaan.

'Vertical Village is mijn droom om te gaan maken. Dat is hoe de stedenbouw van de toekomst er uit moet zien.'

Winy Maas

In de documentaire is Winy Maas ook te zien tijdens zijn werk als hoogleraar aan de TU Delft, waar hij zo’n 10 jaar geleden The Why Factory heeft opgezet. Met deze denktank bedenkt hij samen met een team en medestudenten oplossingen om steden in de toekomst compact en leefbaar te houden.

Een van deze ideeën is bijvoorbeeld ‘de woontoren van de toekomst’ ofwel de Vertical Village; allerlei stijlen aan huizen die op elkaar gestapeld worden en met bruggen en pleinen worden verbonden tot een verticaal dorp. Maas: “Dan heb je op 100 of 150 meter hoogte een parkje, een kinderopvang, een café en werkplekken. Het is mijn droom om dat te gaan maken. Dat is hoe de stedenbouw van de toekomst eruit moet zien”.

Winy Maas - Under tomorrow's sky is voorafgaand aan de tv-uitzending op zondag 30 mei in première gegaan bij het Internationaal Film Festival Rotterdam.

Close Up: Winy Maas - Under tomorrow's sky is op woensdag 2 juni om 23:00 uur te zien bij AVROTROS op NPO 2.

Lees ook:

Lees meer over

Astrid de Wilde

Astrid de Wilde

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.