artikel

“Lief bolletje in het Rotterdamse landschap”: Depot Boijmans Rotterdam door MVRDV

Architectuur

Door Marieke Giele – De bouw van het nieuwe Depot Boijmans van Beuningen in het Museumpark te Rotterdam is in volle gang. Nu de aannemer bezig is met het monteren van de spiegelende gevelpanelen, wordt steeds duidelijker hoe het ontwerp van MVRDV gaat uitpakken. De redactie van de Architect bracht samen met Winy Maas (MVRDV) en Sjarel Ex (Museum Boijmans Van Beuningen) een bezoek aan de bouwplaats.

“Eigenlijk is dit een heel stedenbouwkundig project,” begint Winy Maas (MVRDV). “Dat zie je al aan hoe het gebouw zich in het Museumpark positioneert, maar zet zich door in het interieur waar verschillende kunstenaars aan hebben bijgedragen. Straks ontvouwt zich hier een driedimensionale binnenstraat met heel veel adressen waar je de diverse verzamelingen van het museum kan bekijken.”

Bosdak

We staan op de vijfde verdieping van het Depot Boijmans van Beuningen en kijken uit over het centrum van Rotterdam: aan de ene zijde het bestaande Museum Boijmans van Beuningen, aan de andere zijde het complex van het Erasmus MC en in de verte de Erasmusbrug. Nu zien we boven ons nog een grauwe wolkenlucht, maar binnen een half jaar komt hier de zesde verdieping met dakopbouw op te staan.


Impressie van de bouwplaats. Beeld: Marieke Giele

Op het dak groeien straks 78 bomen die het groen van het Museumpark voortzetten op het nieuwe gebouw. Een afwisseling van berken, dennen en grassen moet voor een levendige tuin zorgen. Zo ontstaat een bosdak met een café waar iedereen kan genieten van dit uitzicht over de stad.

Lief bolletje

Kenmerkend voor het ontwerp van MVRDV is het ronde, uitdijende volume dat het gebouw ook al de bijnaam ‘DePot’ gaf. De spiegelende gevel benadrukt het idee van een alzijdig depot. Elke hoek toont weer een ander perspectief op de omringende stad en het groen van het Museumpark.

“Persoonlijk vind ik dat het een lief bolletje in het Rotterdamse landschap aan het worden is,” vertelt Maas trots. “Door alle spiegelingen zie je niet het forse gebouw, maar de omgeving die het gebouw vormgeeft. Zo kan het vrolijke programma zich verzoenen met de stad.”

Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam door MVRDV. Beeld: Ossip van Duivenbode

Beeld: Ossip van Duivenbode

Dubbelgebogen spiegelglas

Bij de realisatie van deze spiegelende gevel komt heel wat kijken. Eerst is een grasshopper-model gemaakt dat de precieze vorm van elk paneel aangeeft. In een fabriek in Shenzhen zijn de grote, vlakke glasplaten computergestuurd vervormd tot het dubbelgebogen spiegelglas.

Vervolgens zijn deze platen naar Nederland verscheept. Nu worden ze met haakplaten aan de gevel bevestigd om de hoeken telkens zo dicht mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Vooral bij de onderste panelen is dat spannend, omdat deze het sterkst gebogen zijn. Daarom is de aannemer hoger begonnen om de slag te pakken te krijgen.

Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam door MVRDV. Beeld: Marieke Giele

Beeld: Marieke Giele

Kijkje in de keuken

“Waar bij een museum de esthetische blik centraal staat, draait het bij een depot juist om de lol van het verzamelen,” vertelt Sjarel Ex (Museum Boijmans Van Beuningen). “De focus ligt bij dit gebouw dus op de restauratie en conservering van de collectie. Door het depot toegankelijk te maken voor het publiek, krijgt iedereen straks een kijkje in de keuken van collectieverzorging.”

Twee grote ‘busdeuren’ bieden bezoekers toegang tot de entreehal die in samenwerking met John Körmeling is ontworpen. Aan de ronde zijde komt een balkonring die doet denken aan de karakteristieke ontwerpen van Sybold van Ravesteyn. Zo ontstaat een soort Romeinse arena die bezoekers veel overzicht geeft.

Depot Boijmans Van Beuningen in Rotterdam door MVRDV. Beeld: Rob Glastra

Beeld: Rob Glastra

Hart van gebouw

Vanaf de entreehal betreden bezoekers het atrium op de eerste verdieping. Rondom dit hart van het gebouw bevinden zich alle depotruimtes. Samen met Marieke van Diemen heeft MVRDV een concept bedacht om de collectie van het museum aan de bezoekers te tonen.

“Schuine trappen leiden de bezoekers langs dertien vitrines door het atrium,” vertelt Maas. “Mensen kunnen rondlopen en ontdekken wat er in de verschillende depotruimtes staat opgesteld. Tegelijkertijd biedt elke verdieping ook weer uitzicht op Rotterdam, zodat vanuit het depot een dialoog ontstaat met de stad.”

De officiële opening van het Depot Boijmans van Beuningen is naar verwachting in 2021. 

Lees verder

 

 

Foto's

Reageer op dit artikel