












Op onze spontane oproep om je mooiste architectuurfoto in de sneeuw te mailen is goed gereageerd. We maakten een selectie. Onderstaand het resultaat.
Vanuit een klein vliegtuig legde luchtfotograaf Bart Hofmeester (1921-2001) Nederland vast. Hij maakte meer dan achthonderd vlieguren per jaar, twintig volle werkweken, en zag hoe het land veranderde. Zijn foto's van Almere zijn nu samengebracht in een fotoboek.
Rotterdam staat bekend als de stad van de architectuuriconen. Fotograaf Loes van Duijvendijk laat deze in haar werk slechts een enkele keer op de achtergrond verschijnen. Ze gaat juist op zoek naar bijzondere details in het alledaagse stads- en straatbeeld. Kleurrijke gevelpatronen en contrastrijke afscheidingen maken deel uit van het project City Fragments.
Voor de jaarlijkse fotomanifestatie Noorderlicht zijn fotografen gevraagd direct of indirect te reageren op de gevolgen van de aardgaswinning. Een zeer relevant thema. Maar wat vertellen de werken ons over de Groningse bodemverzakking?
De tentoonstelling 'Architectuur in Twente' toont foto's van bouwwerken in de regio die zijn gefotografeerd door architectuurfotograaf Bart van Hoek.
Hoe maken we een nieuwe wijk gezellig? Dat vroeg De Zwarte Hond zich af bij het ontwerp van Hart van de Waalsprong in Nijmegen. Opmerkelijk is die vraag niet. Toch is het vakdiscours decennialang gedomineerd door functionalistische ontwerpstrategieën. De Zwarte Hond toont dat gezellig niet tuttig is en dat moderne architectuur goed samengaat met traditionele stedenbouw, waarin het landmark en de zichtas een hoofdrol spelen.
Architect en stedenbouwkundige Marco Vermeulen heeft een heldere visie op de toekomst van het bouwen. Het is één waarin niet alleen de woningnood wordt aangepakt, maar ook landschappelijke en ecologische waarde wordt toegevoegd. In de nieuwste aflevering van de podcast 'Over Architectuur Gesproken' bespreekt hij hoe dit te realiseren valt. Zijn projecten - van het Biesbosch Museum tot de Dutch Mountains in Eindhoven - vormen alvast het bewijs dat het kan.
Het Amsterdamse bureau Heren 5 architecten gaat voortaan verder onder de naam SOME Architects. Dat maakte het bureau vorige week bekend. SOME staat voor 'Social Method' en verwijst naar de methodische aanpak van het bureau.