Project

Zorginstelling De Provenier Rotterdam – KAW architecten

Architectuur

Zorginstelling De Provenier Rotterdam – KAW architecten
KAW Zorginstelling de Provenier. Beeld Marcel van der Burg

In Rotterdam is door KAW architecten in opdracht van zorgaanbieder Middin de Provienier opgeleverd. De zorginstelling vernoemd naar de Provenierssingel, ligt in een karakteristiek en (later) beschermd stadsgezicht achter het Centraal Station. Bijzonder aan de Provenier is dat mensen met een verschillende zorgvraag samen wonen op één plek, en dat de zorg ondergeschikt is aan het wonen.

Toelichting KAW – De nieuwe zorginstelling aan de singel kan niet alleen van functie veranderen en is daarmee toekomstbestendig, maar de Provenier stimuleert ook cohesie tussen de bewoners (en in de wijk). Daarnaast heeft KAW geprobeerd om met het ontwerp mensen met dementie of een andere beperking te ondersteunen in hun dagelijks leven. Ook opmerkelijk: goed wonen gaat in zekere zin voor zorg in de Provenier. Zorgaanbieder en opdrachtgever Middin ging direct mee in KAW’s idee om het wonen de nadruk te geven en zorg te laten volgen. Iedereen een eigen woning want iedereen heeft recht op privacy en een eigen leefruimte.

KAW Zorginstelling de Provenier. Beeld Marcel van der Burg

Beeld Marcel van der Burg

Daarom is het ontwerp gebaseerd op gewone, zelfstandige woningen die voorbereid zijn op het scheiden van wonen en zorg. Dit geeft de Provenier dus toekomstwaarde. Ook vanuit het oogpunt van ontwerp is de Provenier bijzonder. Het past naadloos in haar omgeving of neem de ‘omgekeerde etalage’ waardoor bewoners lekker naar buiten kunnen kijken als het koud is en ze niet op de bankjes aan de Provenierssingel zitten.

KAW Zorginstelling de Provenier. Beeld Marcel van der Burg

Beeld Marcel van der Burg

Binnentuin

Rond de beschutte binnentuin met groen en water bevinden zich op iedere verdieping huiskamers met een zonnig terras. Aan de karakteristieke Provenierssingel bevinden zich functies zoals fysiotherapie en het trefpunt voor buurtbewoners en cliënten. Daarmee ontstaat een verbinding met mensen en de al aanwezige voorzieningen in de wijk.

De Provenierssingel wordt eerdaags tot beschermd stadsgezicht verklaard. Het ontwerp voor de nieuwe Provenier is zeer zorgvuldig in de omgeving ingepast. Het sluit aan bij de omliggende gebouwen en maakt het bouwblok en gezicht aan de singel af. De verticale indeling aan de Provenierssingel en de hoekoplossing met entree citeren motieven van de karakteristieke panden uit de buurt. In kleur, materiaal en het gebruik van elementen als erkers en metselwerk penanten sluit de nieuwbouw aan bij het gebiedskarakter in dit bijzondere deel van Rotterdam.

KAW Zorginstelling de Provenier. Beeld Marcel van der Burg

Beeld Marcel van der Burg

Bewonerswensen

Een belangrijk vraag bij het ontwerp was hoe kan een woonomgeving mensen met dementie of een andere beperking kan ondersteunen in hun dagelijks leven? Architect Candice de Rooij onderzocht de woonwens van de cliënten in een workshop bij Middin. Een eenvoudig voorbeeld: bewoners vinden het fantastisch om voor het gebouw op een bankje aan de Provenierssingel te zitten. Reden voor het maken van een bredere stoep bij de entree en een trefpunt. Daarnaast bedacht Candice aan het eind van de gang een omgekeerde etalage met een zitje waar bewoners het gebeuren op straat kunnen bekijken.

Jongere bewoners met beperkte beperkingen gaan mensen met dementie in de Provenier helpen en bijstaan. Ook mantelzorgers en vrijwilligers spelen een belangrijke rol in de hulp. Het ontwerp ondersteunt ook zo de gedachte van maatschappelijke zingeving.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel Zorginstelling De Provenier Rotterdam
  • Projectarchitect(en) Candice de Rooij
  • Medewerkers Pieter Soetaert, Theo Goemaat, Daniel Rucki, Pauline Overheul, Stef Dingen
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 7992 m
  • Programma 77 geclusterde zorgwoningen en voorzieningen
  • Bouwsom exclusief installaties (€) 9.550.000,- excl btw
  • Opdrachtgever Middin
  • Ontwerpbureau KAW

Locatie

Reageer op dit artikel