FL’EX-BOX van Ex Interiors winnaar prijsvraag Werkplek van de toekomst

FL’EX-BOX van Ex Interiors winnaar prijsvraag Werkplek van de toekomst

De prijsvraag Werkplek van de Toekomst is gewonnen door Ex Interiors met het ontwerp FL’EX-BOX. Dat is op vrijdag 25 september om 20 uur bekend gemaakt. De jury verkoos het ontwerp van Ex Interiors boven vier andere kansrijke en innovatieve ideeën voor de werkplek van de toekomst.

De FL’EX-BOX is een modulair systeem waarmee verschillende werkplekken zijn te creëren. Volgens Ex Interiors gaan we na corona niet meer terug naar kantoor, maar willen we ook niet thuis blijven werken. De ontwerpers signaleren de opkomst van een andere leefstijl en werkindeling, veel meer in relatie met de natuur en de gemeenschap.

Uiteenlopende locaties

Ex Interiors stelt voor de werkomgeving in te richten op uiteenlopende locaties, bijvoorbeeld aan de rand van de stad, maar ook in het centrum, in de naoorlogse wijken of op het platteland. Hiervoor is een houten bouwsysteem ontwikkeld, dat flexibel is, een hoge kwaliteit heeft en te recyclen valt.

Economie en ecologie

De jury toonde zich zeer onder de indruk van het innovatieve karakter van dit voorstel. Het laat zien dat als je aan het werk bent, je tegelijkertijd frisse lucht kunt inademen of door de natuur kunt lopen. De werelden van de economie en de ecologie gaan elkaar zo versterken. Met als resultaat vitale omgevingen waarin het fijn is om te werken.

Community hub

Odette Ex toonde zich zeer verheugd met de prijs en zegt: “Met dit ontwerp wilden wij een ‘community hub’ creëren van en voor iedereen die op zoek is naar het nieuwe circulaire evenwicht met moeder aarde, zichzelf en zijn omgeving. Wij zijn zeer verheugd dat de jury dit erkend en bekroond heeft met deze prijs.”

Prijsvraag werkplek van de toekomst

Ontwerp de werkplek van de toekomst, dat was de centrale vraag in de door Lensvelt en de Architect uitgeschreven prijsvraag. Voor deze prijsvraag zijn 26 ontwerpen ingediend, waaruit de jury onder leiding van Harm Tilman vijf kansrijke en innovatieve ideeën koos.

Prijsuitreiking Werkplek van de toekomst, met Odette Ex (midden), Hans Lensvelt (links) en Harm Tilman (rechts)

Doel prijsvraag

Door de corona-crisis staat het kantoor ter discussie. Het belang van samenwerking, uitwisseling en onderlinge contacten staat echter recht overeind. Tegelijkertijd wordt massaal vanuit huis en onderweg gewerkt. Doel van de prijsvraag was om te komen tot gedurfde en praktische voorstellen voor de werkplek op kantoor, onderweg of thuis, op korte en lange termijn.

Bekijk hier de video van de prijsuitreiking

Lees ook

Ontdek wie de vijf nominaties zijn

Harm Tilman

Harm Tilman

Harm Tilman (1954, Rotterdam) is auteur, docent, moderator en zelfstandig redacteur op het gebied van architectuur en stedenbouw.

Tot 2021 was Harm hoofdredacteur van het architectuurplatform de Architect. Daarvoor werkte hij als coördinator en docent stedenbouwkunde aan de Academie van Bouwkunst Rotterdam.

Harm studeerde in 1984 af aan de TU Delft, was na zijn studie werkzaam als stedenbouwkundig ontwerper en onderzoeker, gaf lezingen en begeleidde projecten in binnen en buitenland. Tevens was hij auteur van tal van publicaties op het gebied van moderne architectuur en ruimtelijke ordening.