Floriade 2022 in Almere wordt uitgesteld of afgelast vanwege coronacrisis
Floriade 2022 in Almere. Beeld MVRDV

Floriade 2022 in Almere wordt uitgesteld of afgelast vanwege coronacrisis

Vanwege de coronacrisis moet de Floriade 2022 worden uitgesteld of afgelast. De gemeente Almere onderzoekt ook of de wereldtuinbouwtentoonstelling in een veel kleinere vorm wel door kan gaan. Dat meldt het ANP.

De werkzaamheden voor de Floriade, die al in volle gang zouden moeten zijn, liggen stil. Op dit moment is volgens de gemeente Almere ook niet in te schatten wat de effecten van de coronauitbraak op de langere termijn en wereldwijd zullen zijn. Daarom gaat een adviseur begin mei laten weten of de tentoonstelling moet worden uitgesteld, afgesteld of in een kleinere vorm doorgang kan vinden.

De adviseur moet uitzoeken wat "de voor- en nadelen, de financiële en juridische consequenties en de risico's" van de drie opties zijn. Donderdag spreekt de adviseur achter gesloten deuren met het college en de gemeenteraad over de invulling van zijn opdracht.

Floriade 2022 in Almere. Beeld MVRDV
Beeld MVRDV

Ruimtelijke ontwerp

De Floriade in Almere heeft een budget van ongeveer 100 miljoen euro, maar doorgaan met de oorspronkelijke ambities is niet meer realistisch vindt de gemeente. Langs de snelweg A6 is er een gebied van zestig hectare groot voor gereserveerd. De vorige Floriade in 2012 in Venlo bleef zitten met een verlies van ruim negen miljoen euro.

Bij de plannen zijn verschillende ontwerpers betrokken. Zo is is MVRDV verantwoordelijk voor het ruimtelijke ontwerp van de plannen en vervult Winy Maas de rol van supervisor. Als onderdeel van het masterplan heeft 70F een zonnepanelendak boven de snelweg ontworpen. Daarnaast komen er twee circulaire bruggen naar ontwerp van Reimert Bouw en Infrastructuur.

Lees verder

MAKINGOF_PHASE_01.pdf

Download

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.