nieuws

70F wint WAFX met concept zonnepanelendak boven snelweg Floriade Almere 2022

Stedenbouw

70F wint WAFX met concept zonnepanelendak boven snelweg Floriade Almere 2022
Zonnepanelen Floriade. beeld 70F en MVRDV

70F ontwierp een zonnepanelendak boven de snelweg, als onderdeel van het masterplan van MVRDV voor de Floriade 2022 in Almere. Het project won de WAFX prijs op het WAF festival, de prijs wordt uitgereikt aan een project dat oplossingen biedt binnen urgente vraagstukken, zoals klimaat, water, culturele identiteit of ethiek.

70F ontwierp een zonnepanelendak voor boven de snelweg. Een concept  passend bij het masterplan van MVRDV, een dak van zonnepanelen boven de A6 die het plan doorkruist. Het concept is in 2015 bedacht. In december 2018 is de gunning voor de ontwikkeling van het terrein aan Amvest verstrekt. Amvest had samen ingetekend met advies- en ingenieursbureau Witteveen + Bos en met architectenbureau Erick Van Egeraat. Vanwege veiligheidsaspecten kan dit niet worden uitgevoerd boven de A6 en naar een andere locatie wordt gezocht om dit tot uitvoer te brengen.

Zonnepanelen Floriade. beeld 70F en MVRDV

Zonnepanelen Floriade. Beeld 70F en MVRDV

In de eerste plaats ontwikkelde 70F het plan om de kostbare grond te besparen in dichtbevolkte gebieden. Daarnaast functioneert het ontwerp als geluidswal, het project genereert een geluidsreductie van 18 dB.

WAFX

Het architectenbureau 70F won voor het ontwerp de WAFX prijs op het WAF festival, de prijs wordt uitgereikt aan een project dat oplossingen biedt binnen urgente vraagstukken, zoals klimaat, water, culturele identiteit of ethiek. Meerdere Nederlandse projecten werden voor deze prijsuitreiking genomineerd en geselecteerd.

Zonnepanelen Floriade. beeld 70F en MVRDV

Zonnepanelen Floriade. Beeld 70F en MVRDV

Masterplan door MVRDV

MVRDV ontwierp het masterplan voor de Floriade van 2022. Aan de tienjaarlijkse wereldtuinbouwexpositie voegde het bureau een woonwijk van circa 660 woningen toe. Almere Floriade wordt een raster van tuinen op een 45 hectare groot vierkant schiereiland. Elk blok zal worden gewijd aan verschillende planten, een plantenbibliotheek alfabetisch georganiseerd. De blokken zijn elk gewijd aan een breed scala aan verschillende programma’s, van paviljoens tot huizen tot kantoren.

Meer nieuwsberichten over de Floriade 2022

Foto's

Reageer op dit artikel