Coronatip 5: Bijzonder uitstel van betaling aanslagen Belastingdienst
Papierwerk. Beeld Shutterstock

Coronatip 5: Bijzonder uitstel van betaling aanslagen Belastingdienst

Door Marieke Giele - De gevolgen van de verspreiding van het coronavirus zijn groot en hebben ook invloed op de situatie van architecten. de Architect start een serie tips die je helpen de coronawinter door te komen. Vandaag tip 5: bijzonder uitstel van betaling aanvragen bij de Belastingdienst.

Het is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar ook bij de Belastingdienst kan je in deze tijden van coronacrisis aankloppen voor hulp. Ondernemers en zzp'ers kunnen namelijk voor alle aanslagen bijzonder uitstel van betaling aanvragen.

Architectenbureaus en zzp'ers

De regeling geldt voor alle ondernemers en zzp'ers die door de coronacrisis in de problemen zijn gekomen. Zowel grote(re) bureaus als zelfstandige architecten kunnen er dus gebruik van maken.

Zij kunnen uitstel aanvragen voor alle aanslagen inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting (btw) en loonheffingen. En hoewel deze belastingen niet worden kwijtgescholden, zorgt dat toch voor wat extra verlichting.

Uitstel aanvragen

Uitstel aanvragen is vrij eenvoudig. In eerste instantie is er geen verklaring nodig van een derde deskundige zoals een accountant of brancheorganisatie. Een brief aan de Belastingdienst met de vraag om uitstel van betaling vanwege de coronacrisis is voldoende.

De Belastingdienst geeft automatisch drie maanden uitstel van betaling. Mocht je langer uitstel willen aanvragen, dan is er wel aanvullende informatie nodig. In dergelijke gevallen zal waarschijnlijk wel een verklaring van een accountant of brancheorganisatie nodig zijn.

Belastingaangifte

Let wel op, want het is nog steeds noodzakelijk om belastingaangifte te doen. Na het ontvangen van de aanslag, kan je pas uitstel van betaling aanvragen.

De redactie is benieuwd naar jullie ideeën over de coronacrisis. Wil je ervaringen delen? Laat het mij weten via mariekegiele@vakmedianet.nl

Lees verder

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.