Coronatip 1: Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)
Maatregelen tegen coronavirus. Beeld Shutterstock

Coronatip 1: Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW)

Door Marieke Giele - De gevolgen van de verspreiding van het coronavirus zijn groot en hebben ook invloed op de situatie van architecten. de Architect start een serie tips die je kunnen helpen de coronawinter door te komen. Vandaag tip 1: als architectenbureau aanspraak maken op de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW).

Dinsdag kwam het kabinet vanwege het coronavirus met een pakket aan economische maatregelen. Deze moeten de banen en inkomens beschermen en de gevolgen voor zzp’ers en bedrijven opvangen. Voor bedrijven valt de nieuwe regeling voor werktijdverkorting op. Wat betekent deze Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) voor architecten?

Werktijdverkorting

Normaal gesproken kunnen werkgevers via een regeling werktijdverkorting aanvragen voor hun personeel als er tijdelijk geen werk voorhanden is. Zo kunnen zij hun werknemers behouden als er tijdelijk sprake is van een fors werkurenverlies door een calamiteit die buiten het normale bedrijfsrisico valt.

Ook het coronavirus valt onder deze omstandigheden. Maar de regeling uit 2004 was niet berekend op het grote aantal aanvragen zoals we die nu zien. Daarom is de regeling ingetrokken en is er een Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW) ingevoerd.

Omzetverlies

Ondernemers die minimaal twintig procent aan omzetverlies verwachten, kunnen bij het UWV een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Afhankelijk van het omzetverlies gaat het om maximaal negentig procent van het totale loon. Normaal gesproken is dit 75 procent van het salaris.

Van het bepaalde bedrag zal het UWV tachtig procent als voorschot betalen. Achteraf zal het daadwerkelijke verlies in omzet worden bepaald en daarmee ook de definitieve tegemoetkoming. Werkgevers dienen echter wel het volledige salaris te blijven betalen.

Architectenbureaus

Op dit moment gaat bij veel architectenbureaus het werk nog gewoon door. Maar als de maatregelen langer standhouden, en bijvoorbeeld de bouwplaatsen moeten sluiten, kan dat ook invloed hebben op het werk van architecten.

In dat geval kunnen ook de bureaus aanspraak maken op de NOW. Belangrijk is dat zij kunnen aantonen minimaal twintig procent aan omzetverlies te verwachten.

Flexibele contracten

Bij veel architectenbureaus heeft een deel van de medewerkers te maken met een tijdelijk, oftewel flexibel, contract. Ook deze groep werknemers vallen onder de nieuwe regeling. Op deze manier kan ook deze groep zo veel mogelijk in dienst blijven.

Alleen werknemers voor wie een loondoorbetalingsplicht geldt, vallen onder de regeling. Uitzendkrachten en oproepkrachten met een nul-urencontract komen dus niet in aanmerking.

Aanvraag

Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt nog hard aan het opzetten van de NOW. Inmiddels is er meer informatie gekomen over de nieuwe regeling. Naar verwachting kunnen ondernemers vanaf maandag 6 april een aanvraag voor de NOW indienen.

De NOW kan in ieder geval voor drie maanden worden aangevraagd. En deze is vervolgens nog eens te verlengen met drie maanden. Het kan echter wel zo zijn dat de voorwaarde in deze periode veranderen.

De redactie is benieuwd naar jullie ideeën over de coronacrisis. Wil je ervaringen delen? Laat het mij weten via mariekegiele@vakmedianet.nl

Lees verder

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.