AkzoNobel Center Amsterdam - GROUP A. Beeld Frank Hanswijk

AkzoNobel Center Amsterdam - GROUP A

Door Willem Wopereis - Direct langs de ring, aan de noordzijde van de Amsterdamse Zuidas, staat het nieuwe kantoor van AkzoNobel. Op het eerste oog valt het vrijvormige volume op met de gladde, glazen huid. Een meer nauwkeurige blik legt de gelaagdheid van de gevel bloot en ontvouwt een palet aan details, dat de internationale verf- en coatingsonderneming representeert. Dat Group A zowel het gebouw als het interieur ontwierp, blijkt uit de vormentaal die in verschillende lagen terugkomt.

Projectgegevens

  • Opdrachtgever

    Dura Vermeer Bouw (exterieur), AkzoNobel Technology & Engineering (interieur)

  • Ontwerpbureau

    GROUP A, Rotterdam

  • Projectarchitect(en)

    Folkert van Hagen

  • Medewerkers

    Adam Visser, Maarten van Bremen, Frank Deltrap, Raymond Leentvaar, Jos Overmars, Io Alexandropoulou, Brigitte van der Tuin, Michael Schoner, Dennis Berger, Garyfalia Pitsaki, Edwin Larkens, Philip Vencken

  • Oplevering

    januari 2016

  • Plaats

    Amsterdam

  • Adviseur constructie

    Royal Haskoning DHV, Rotterdam

  • Adviseur installaties

    Hiensch Engineering, Badhoevedorp

  • Adviseur akoestiek

    DGMR, Arnhem

  • Aannemer

    Dura Vermeer Bouw, Amsterdam

  • Interieurarchitect

    GROUP A, Rotterdam

  • Beeldend kunstenaar

    Steven Aalders (entreegebouw parkeergarage)

  • Bruto vloeroppervlakte (m2)

    16.556 m2, Art Space 1.300 m2

  • Netto vloeroppervlakte (m2)

    14.717 m2

  • Bruto inhoud (m3)

    64.600 m2

  • Voorlopig ontwerp

    november 2007

  • Definitief ontwerp

    oktober 2009

  • Aanvang bouw

    juni 2013

  • Bouwsom exclusief installaties (€)

    24.5 mln (excl. btw)