Project

ARC16: AkzoNobel Center, Zuidas Amsterdam – GROUP A

Geen categorie

Transparantie en een rijk gelaagde gevel kenmerken het 10 verdiepingen hoge AkzoNobel Center op de Amsterdamse Zuidas. Het ontwerp voor het AkzoNobel Center stelt hoge eisen aan de logistiek omdat het gebouw zich op meerdere schaalniveaus moet manifesteren; van stedenbouwkundig schaalniveau op de Zuidas tot op gebouwniveau, waar het uitblinkt in een markant gedetailleerde gevel.

ARC16: AkzoNobel Center, Zuidas Amsterdam – GROUP A

Beeldbepalend in het ontwerp is de combinatie van de glazen klimaatgevel met houten constructieve elementen. Door het gebruik van verschillende glassoorten ontstaat er een spel van reflectie en lichtbreking door de dag én seizoenen heen. De houten gevelelementen zijn afgewerkt met duurzame hoogwaardige coatings in geleidelijk verlopende kleuren en vormen daarmee een directe verwijzing naar de core business van AkzoNobel: coatings, verven en lakken. In deze gevel, met daarin opgenomen te openen ramen, wordt zomers de warme lucht tussen de binnenste en buitenste huid weggeventileerd om opwarming van de binnenruimte tegen te gaan terwijl in de winter de ventilatie wordt afgesloten en de stilstaande warme lucht het gebouw isoleert. De gelaagde glazen gevel, is voorzien van een geïntegreerd lichtontwerp dat er voor zorgt dat het gebouw zowel overdag als ‘s nachts een warme en levendige uitstraling krijgt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Projecttitel ARC16: AkzoNobel Center, Zuidas Amsterdam - GROUP A
  • Projectarchitect(en) Folkert van Hagen
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 16.500
  • Programma kantoren AkzoNobel
  • Aanvang bouw 26-08-2016
  • Oplevering 01-01-2016
  • Opdrachtgever DuraVermeer Bouw Amsterdam
  • Ontwerpbureau GROUP A
Reageer op dit artikel