Project

Zwembad in Voorthuizen door Slangen + Koenis

Geen categorie

Het architectenbureau Slangen + Koenis heeft het ontwerpen van zwembaden tot een kunst verheven. Zoals ze zelf ooit stelden in een interview met de Architect, hebben ze zoveel kennis over het ontwerpen en bouwen van zwembaden, dat ze meer moeite kunnen steken in het verder uitwerken van de opgave. Zo krijgt de opdrachtgever iets bijzonders bovenop zijn plan van eisen. Dit geldt ook voor het zwembad dat ze in Voorthuizen realiseerden.

Zwembad in Voorthuizen door Slangen + Koenis

Zwembad De Heuvelrand is gerealiseerd in de heuvelachtige en bosrijke omgeving van Voorthuizen. Het zwembad is als een stenen object op een anderhalf meter hoog plateau in het groen geplaatst. Aan de noordoostzijde bevindt zich het entreeplein met oriëntatie naar de nieuwe rondweg, aan de zuidwestzijde ligt het buitenterras met spraypark, georiënteerd op de zon en naastgelegen sportvelden.

 

Ligweide

Door de buitenruimten aan de flanken van het gebouw te positioneren wordt de oppervlakte van de ligweide gemaximaliseerd en krijgt het gebouw een prominente positie.

 

Vorm en contravorm

Het gebouw is vormgegeven als een steenachtig blok waaruit massa’s zijn gesneden. De vormen van de uitsneden zijn gerelateerd aan de functie en de benodigde oriëntatie. De gevel is bekleed met antraciet leisteen gecombineerd met geanodiseerde aluminium puien ter plaatse van de sneden.

 

Kromme dakvlakken

Aan de binnenzijde zijn de gekromde (plafond)vlakken bekleed met hout. Gecombineerd met witte accenten resulteert dit in een frisse en neutrale uitstraling.

 

Overzicht

De compacte en transparante opzet zorgt ervoor dat het gebouw met een minimale bezetting te overzien is.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Roelenengweg 41
  • Plaats Voorthuizen
  • Projecttitel Zwembad in Voorthuizen door Slangen + Koenis
  • Projectarchitect(en) Erik Slangen, Jakko Koenis
  • Adviseur installaties Technion Adviseurs
  • Bouwmanagement Bartels Ingenieurs, Utrecht
  • Toeleveranciers false
  • Voorlopig ontwerp 01-09-2012
  • Aanvang bouw 30-06-2015
  • Oplevering 01-06-2015
  • Opdrachtgever Gemeente Barneveld
  • Ontwerpbureau Slangen+Koenis Architecten, IJsselstein
Reageer op dit artikel