Project

Zwembad De Krommerijn in Utrecht

Geen categorie

Jeanne Dekkers Architectuur ontwierp een zwembadgebouw met twee scenario’s: De Krommerijn speelt in op de zomer en op de winter. Het dak bestaat uit een ingenieus demontabel systeem van met luchtgevulde kussens. Daarnaast is ook de plattegrond en de materialisatie op het spel van de seizoenen afgestemd. Dit spel wordt gespeeld op de voetsporen van de Romeinen, waar de architectuur van het bad op is geïnspireerd.

Zwembad De Krommerijn in Utrecht

Jeanne Dekkers Architectuur voorzag de rechthoekige plattegrond van het bad De Krommerijn van een duidelijke kolommenstructuur, die ook zijn weerslag heeft in de gevel. Deze structuur refereert aan de zuilengalerij in de Romeinse bouwkunst, geïnspireerd op de Romeinse opgravingen rondom de locatie van het zwembad aan de Oude Rijn in Utrecht.


De gebouwstructuur is te zien in de gevel in de betonnen penanten, geïnspireerd op de klassieke zuilengang. 

Binnen en buiten

De betonnen penanten in de gevel geven een duidelijk kader voor de bakstenen en glazen gevelvlakken. Deze robuuste materialen zijn rondom het bad ook in het interieur gebruikt. Jeanne Dekkers speelt zo met de relatie tussen binnen en buiten, omdat het zwembad in de zomerperiode in de openlucht ligt.

Nieuw systeem

Het openluchtzwembad De Krommerijn wordt al sinds 1992 in de winterperiode overdekt met een opblaashal. Zo kon het bad ten allen tijde gebruikt worden. Bij de renovatie van het gehele bad is voor een duurzamere en meer permanente oplossing gekozen.

De galerij heeft naast de functie als tribune een constructieve functie in het ondersteunen van de dakspanten. Foto Maartje de Nie

Demontabel dak

De kolommenstructuur rondom het bad draagt nu een galerij, die tegelijkertijd gebruikt kan worden als tribune, en de stalen dakspanten. De dakspanten dragen vervolgens de met lucht gevulde kussens, die in de zomerperiode verwijderd worden. Met grote zorg zijn de knooppunten gedetailleerd om het dak luchtdicht en goed geïsoleerd te maken. Wanneer de luchtkussens op het dak zijn opgeborgen, zijn de spanten onderling met staalkabels verbonden om het krachtenveld op te vangen.

Logistiek

Het dak en onderste panelen in twee zijden van de gevel rondom het zwembad van De Krommerijn kunnen in de zomerperiode geopend worden. Door de aangrenzende ligweide kan het gebouw zo op piekmomenten door vele bezoekers gebruikt worden. Op het terrein zijn aparte kassa’s geplaatst. De mensenstroom is zo losgekoppeld van het gebouw. De kleedkamers zijn aan de kopzijde naast de entree geplaatst, waardoor alle nodige functies compact bij elkaar liggen. Hierdoor worden onnodige looproutes voorkomen en zijn de kleedkamers in de zomerperiode ook te gebruiken.


Het entreegebied. Foto Jeanne Dekkers Architectuur

Multifunctioneel

In de langszijde aan de straatkant bedacht de opdrachtgever samen met Jeanne Dekkers Architectuur een multifunctionele vleugel van de rechthoekige plattegrond met een patio. Hier is plaats voor verhuurbare ruimtes. De patio biedt een zicht op het bad en biedt tegelijkertijd een private buitenruimte bij de verhuurbare gebouwdelen.

In een uitgebreid artikel van Bouwwereld is te lezen hoe het dak en de hefpuien werken.

 

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Weg naar Rhijnauwen 3
  • Plaats Utrecht
  • Projecttitel Zwembad De Krommerijn in Utrecht
  • Projectarchitect(en) Prof. ir. Jeanne Dekkers, ir. Sandra Ras
  • Adviseur installaties Berkhof Boerboom, Luesen & Bastenhof Consultancy, Ede (zwembadinstallaties)
  • Adviseur akoestiek Peutz, Zoetermeer
  • Aannemer Bouwbedrijf Van den Hengel, Soest
  • Bouwmanagement CAM Vermeij, Uden & Tentech BV, Utrecht (lichtgewicht dak)
  • Toeleveranciers false
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 4.400 m2
  • Programma Zwembad met 50 meter bad, multifunctionele verhuurbare ruimtes (oorspronkelijk bedoeld voor fitness en buitenschoolse opvang)
  • Aanvang bouw 07-05-2013
  • Oplevering 01-01-2013
  • Opdrachtgever gemeente Utrecht DMO, afdeling Sport, Utrecht
  • Ontwerpbureau Jeanne Dekkers Architectuur in samenwerking met Wehrung Architecten
Reageer op dit artikel