Circulaire sporthal Elzenhage Zuid in Amsterdam - LIAG

In de woonwijk Elzenhagen Zuid in Amsterdam heeft LIAG een duurzame sportaccommodatie met horeca gerealiseerd. Het vormt daarmee dé ontmoetingsplek voor sporters en bewoners.

Toelichting LIAG | Beeld Mike Bink (interieur) en John Lewis Marshall (exterieur)

Gelegen in een hoog binnenstedelijk gebied en ingepast op een beperkte kavel, trekt het sportcomplex direct de aandacht. Op de hoekgevel prijkt hét symbool van de stad: de drie Andreaskruizen. Verder vormt het expressieve gebruik van baksteen een moderne interpretatie van de Amsterdamse School als bouwstijl. Naast het gebruik van baksteen in verschillende vormen en texturen, speelt ook de toepassing van versieringen een belangrijke rol.

Gemetselde afbeeldingen van sporters, zoals een handbalspeler en een zaalvoetballer, verwijzen naar de verenigingen die hier hun thuishonk hebben. Dit geeft voorbijgangers direct een voorproefje van de sportieve bestemming die achter het imposante gebouwvolume schuilgaat.

Beeld Mike Bink
Beeld Mike Bink

Eerste sporthal met een LED-vloer

Wat sporthal Elzenhagen echt uniek maakt, dat is de hypermoderne vloer in de grote zaal. Het is namelijk de allereerste sporthal in Nederland met een glazen LED-vloer van dit formaat. Met slechts één druk op de knop transformeert deze vloer moeiteloos naar negen badmintonvelden, drie volleybalvelden, of één groot basketbalveld – om maar een voorbeeld te noemen.

De wirwar van gekleurde lijnen behoort hiermee definitief tot het verleden. Dit resulteert in een overzichtelijker speelveld en creëert rust in de zaal, oftewel een prikkelarme sportomgeving. Een ander voordeel: Het voorkomt discussies tussen sporters tijdens het spel, zoals het bepalen of een bal in of uit is.

Duurzaamheid en circulair oogsten de norm 

Sporthal Elzenhagen is het toonbeeld van duurzaamheid. Zo is een opvallend kenmerk van het interieur de sportvloer, die eerder 'geoogst' is uit de Apollohal. Deze vloer siert niet alleen de wanden, maar is ook verwerkt in een deel van het meubilair. Verder is het binnenklimaat gezond en prettig, door de aandacht voor een aangename akoestiek, voldoende ventilatie en uitgebalanceerde lichtinval.

De sporthal is bovendien bijna energieneutraal dankzij de PV-panelen op het dak en het WKO-systeem in de bodem. Een geavanceerd gebouwbeheersysteem draagt bij aan de besparing van energie. Daarnaast speelt het complex in op klimaatadaptatie; het vangt hemelwater op en houdt het vast middels een retentiedak en waterberging in de kelder.

Beeld Mike Bink
Beeld Mike Bink

Slim benutten van sportaccommodatie én de kavel

Het sportcomplex wordt optimaal benut. Overdag bieden nabijgelegen middelbare scholen hier hun gymlessen aan; of het nu in een van de drie zaaldelen is of juist in de kleinere zaal die is uitgerust met een boulderwand en bokszakken. In de avonduren en in het weekend transformeert het gebouw tot een bruisende ontmoetingsplek waar sporters van alle niveaus samenkomen, om te trainen of wedstrijden te spelen. Het voldoet aan de NOC*NSF-richtlijnen. Op dit moment maken leden van de handbalvereniging VOC (regerend landskampioen) en zaalvoetbalvereniging VNS United (een eredivisieteam) gebruik van de faciliteiten. Hoewel er ruimte is voor een meer divers sportaanbod.

De redactie van de Architect selecteert elke dag het belangrijkste nieuws. Heb je nieuws dat misschien voor ons interessant is? Mail dan naar redactiedearchitect@vmnmedia.nl.