Project

Zonnekind

Geen categorie

Midden in de Kalmthoutse bossen wordt een nieuwe kleuterschool gebouwd ter vervanging van het bestaande prefabschooltje. Het nieuwe programma omvat drie kleuterklassen, een instapklas, een klas voor het eerste leerjaar, een polyvalente ruimte en een eetzaal. De school is geselecteerd als één van de vijfentwintig pilootprojecten voor passieve scholenbouw, een initiatief van de Vlaamse Regering.

De gunstige inplanting van het bestaande schooltje wordt behouden, zodat een maximale bezonning en een vrijwaring van het open speelterrein bekomen wordt. De nieuwe kleuterschool wordt gescheiden van de lagere school door een lage, overzichtelijke groenzone in het midden van de schoolsite. Zichtlijnen en wandelpanen doorheen deze zone worden gevrijwaard om de site voor elke bezoeker en gebruiker overzichtelijk en toegankelijk te houden.

De drie kleuterklassen en de instapklas worden op het gelijkvloers ingeplant, twee aan twee geschakeld rond een ruim toegangssas en sanitair.

Aan de zuidzijde wordt langsheen het ganse gebouw een overkragende, zonwerende luifel voorzien. Naast de bescherming tegen weersomstandigheden, biedt de luifel een tussenstadium aan tussen het geborgene van de klassen en het open, gemeenschappelijk speelveld.

Ontwerp en realisatie

  • Adres Zonnekinddreef 8
  • Plaats Kalmhtout
  • Projecttitel Zonnekind
  • Projectarchitect(en) Jan De Loof
  • Toeleveranciers false
  • Programma school
  • Aanvang bouw 29-08-2014
  • Oplevering 04-11-2013
  • Opdrachtgever Basisschool Zonnekind
  • Ontwerpbureau B-architecten NV
Reageer op dit artikel