Project

Youz verslavingskliniek voor jongeren in rotterdam

Geen categorie

Als jongere stap je niet zo snel naar een officiële instantie met je verslavingsproblemen. Op de Zorgboulevard van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam is onlangs de kliniek Youz geopend die zich speciaal richt op deze doelgroep met een laagdrempelig concept. Ontwerpbureau De Organisatie heeft het interieur een sterke identiteit en een ‘urban-cool’ uitstraling gegeven die raakt aan de belevingswereld van de jeugd.

Youz verslavingskliniek voor jongeren in rotterdam

Als je om hulp en advies vraagt, is het prettig te weten dat je er niet alleen voor staat en dat de omgeving waarin je geholpen wordt vertrouwd en professioneel is. Met dit in gedachten heeft ontwerpbureau De Organisatie een ontwerp gemaakt waarbij de verkeerszone in de kliniek aan de gevelzijde is gesitueerd. Hierdoor vindt de bezoeker geborgenheid achterin de ruimte en wordt de voorzijde levendig en laagdrempelig voor de twee miljoen passanten per jaar. In de zowel opvallende als professionele werkomgeving is de afstand tussen bezoeker en hulpverlener geminimaliseerd.

Geleidelijke overgang

Vanaf het midden naar de achterzijde van de kliniek bevinden zich de open en gesloten wacht- en spreekkamers met ieder een eigen, vertrouwelijk karakter. Er zijn maar liefst acht verschillende functies in het ontwerp terug te vinden zonder dat de overgang van de ene naar de andere functie hard of ongemakkelijk aanvoelt.

Identiteit

Om de grootstedelijke bezoeker van de kliniek op zijn of haar gemak te stellen, heeft De Organisatie zich laten inspireren door de diversiteit in materialen en vormen van de stad. Ook de sneaker is een belangrijke inspiratiebron voor de look-and-feel van het interieur. Het resultaat is een vrolijke doch rauwe mix van kleuren en materialen: van grijs beton tot kunstleer, van zwart tegelwerk tot blauw rubber. De vormgeving van de spreekkamers, wachtruimtes en meubilair is afwisselend en verrassend.

 

Behang met emoticons

Speciaal voor de spreekkamers heeft De Organisatie behang ontworpen met emoticons, sms-symbolen en een headphone. De bezoekersstoelen zijn gerecycled en bekleed met behang en epoxy terwijl in de wachtkamer een bank staat die is bekleed met Italiaanse binnenbanden. Het resultaat is een ruimte vol beleving en karakter waarin de bezoeker kan terugvallen op de materialen, kleuren en vormen van zijn belevingswereld. Bouman GGZ, het bedrijf achter Youz, is zich bewust van de commerciële ontwikkeling in de zorg, waarbij naast dienstverlening ook identiteit en (h)erkenning een grote rol speelt.

Foto's

Ontwerp en realisatie

 • Adres Maasstadweg 43
 • Plaats Rotterdam
 • Projecttitel Youz verslavingskliniek voor jongeren in rotterdam
 • Aannemer Drimar Design
 • Toeleveranciers false
 • Netto vloeroppervlakte (m2) 105 m2
 • Voorlopig ontwerp 15-03-2011
 • Definitief ontwerp 15-06-2011
 • Aanvang bouw 18-11-2011
 • Oplevering 15-08-2011
 • Opdrachtgever Bouman GGZ
 • Ontwerpbureau De Organisatie, Rotterdam
Reageer op dit artikel