Project

Woonhuis Van Buchum in Rotterdam

Geen categorie

De oorspronkelijke villa, ontworpen door Architectenbureau Van den Broek en Bakema, uit 1961 is in 2003 aangemerkt als monument en van eigenaar veranderd. Broekbakema werd door de huidige bewoners, een jong gezin, gevraagd om een uitbreiding te realiseren.

Woonhuis Van Buchum in Rotterdam

 

 

De belangrijkste wens van de opdrachtgever was de realisatie van een extra kamer voor een collectie boeken. Deze ruimte diende tevens gebruikt te kunnen worden als studeerkamer c.q. logeerkamer. Broekbakema heeft ervoor gekozen om de uitbreiding ondergronds op te lossen, zodat het volume van het oorspronkelijk ontwerp onaangetast zou blijven. 

Italiaans hardsteen

Door middel van daklichten komt er voldoende daglicht binnen. Het dak van de nieuw in te richten patio is bekleed met dezelfde hardsteen die in het oorspronkelijke ontwerp is gebruikt voor de vloer van de woonkamer en de buitenterrassen. Deze steen in speciaal geïmporteerd uit een Italiaanse steengroeve.

 
Fotograaf Menno Emmink

Renovatie bestaande situatie

Het bestaande gebouw is tevens aangepakt. De baksteen gevels zijn gereinigd en al het houtwerk buiten is geschilderd. Een aantal houten kozijnen is vernieuwd. De beschadigde natuurstenen vloer in de woonkamer is verwijderd en vervangen. Alle wanden zijn binnen opnieuw gestuct en alle installaties van de woning zijn vernieuwd, inclusief een nieuwe warmte koude installatie. De badkamer grenzend aan de hoofdslaapkamer is weer conform het oorspronkelijke ontwerp hersteld.

Foto's

Ontwerp en realisatie

  • Adres Offenbachlaan
  • Plaats Rotterdam
  • Projecttitel Woonhuis Van Buchum in Rotterdam
  • Projectarchitect(en) Siebold Nijenhuis
  • Adviseur installaties Heating service - installatietechiek, Oudewater
  • Aannemer J. van der Windt, Oudewater
  • Bouwmanagement ABT, Delft
  • Bruto vloeroppervlakte (m2) 378 m2
  • Voorlopig ontwerp 01-12-2008
  • Definitief ontwerp 01-04-2008
  • Aanvang bouw 19-09-2011
  • Oplevering 01-06-2011
  • Opdrachtgever particulier
  • Ontwerpbureau Broekbakema, Rotterdam
Reageer op dit artikel